BIZNISMENI, SPORTAŠI...

Panama Papers: Procurila imena Srba i Slovenaca

05.04.2016 u 13:21

Bionic
Reading

Među dokumentima koji su iscurili iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca pojavljuju se imena poslovnih ljudi iz regije. Dok se u Hrvatskoj konkretna imena još ne spominju, mediji u Srbiji i Sloveniji danas naveliko izvještavaju o umočenima u offshore poslovanje. Tim novinara iz Srbije, okupljenih u Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koja je dio međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), otkriva tko su najpoznatiji Srbi povezani s offshore kompanijama u aferi Panama Papers

Dok Slovenci polako kreću o razotkrivanje svojih biznismena sa sumnjivim poslovanjem u poreznim oazama, pa tako Požar report spominje počasne konzule u Luksemburgu i Lihtenštajnu - Donata P. Marxera Franca Zlatka Dreua - KRIK navodi brojna imena sumnjivaca u Srbiji, uz napomenu da su neke od tih osoba bile pod istragama ili su optužene za kaznena djela koja se tiču poslovanja u offshoreu, dok su drugi poslovali u zakonskim okvirima.

Biznismen Vladimir Delić, obiteljski prijatelj i poslovni partner beogradskog gradonačelnika Siniše Malog, uvršten je u bazu podataka. Delić je 2009. napustio Srbiju, nakon što je državi vratio propalu tvornicu vagona Bratstvo koju je privatizirao s ocem Siniše Malog, Borislavom Malim. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatiziranu tvrtku. Delić se 2013. preselio u Dubai. Prošle godine otvorio je dvije offshore tvrtke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a kupio je i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prijevozom robe prekooceanskim brodovima.

Novinari KRIK-a, međutim, otkrili su da je Siniša Mali prije više od deset godina surađivao s predstavnikom Mossack Fonsece za Srbiju – Markom Harrisonom. Mali je vodio natječaje u Agenciji za privatizaciju i u ime države dogovarao prodaju benzinskih pumpi Beopetrol, a Harrison je bio angažiran kao savjetnik Agencije upravo pri privatizaciji Beopetrola. Pumpe su prodane ruskom Lukoilu, a Savjet za borbu protiv korupcije ocijenio je tu privatizaciju koruptivnom i utvrdio da je Beopetrol oštećen za više od 100 milijuna eura.

Novinari KRIK-a prije pola godine otkrili su da je Siniša Mali, kao direktor dviju offshore firma, kupio 24 apartmana u Bugarskoj upravo od bivšeg direktora srpskog Lukoila.

Kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koristio je usluge agencije Mossack Fonsece za izgradnju mreže offshore kompanija.

Njegove kompanije korištene su za izvlačenje novca iz privatiziranih tvrtaka, optužen je za zloupotrebe u slučaju Azotara, a blisko je surađivao i sa Zoranom Ćopićem koji je u Bosni osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića. Sabo je osuđen zbog zloupotreba u privatizaciji kompanije Zvezda. Prema optužnici, iz te tvrtke izneseno je više od pola milijuna eura i uplaćeno na račun offshore tvrtke Limess Limited u kojoj je Sabo bio direktor, a koja je osnovana kod Mossack Fonsece.

Sabo je novinarima KRIK-a rekao da nije vlasnik kompanija osnovanih kod Mossack Fonesce već da je samo njihov zastupnik. Objasnio je da su one osnovane kako bi trgovale umjetnim gnojivom sa Slovačkom i Južnoafričkom Republikom, ali da nisu imale nikakve poslove u Srbiji.

Milijarda njemačkih maraka na Cipru

Dokumenti objavljena u bazi ICIJ otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Cipar. Tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim je suradnicima preko offshore kompanija na Cipar prebacio preko milijardu njemačkih maraka ukradenih od građana Srbije, piše KRIK

Novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić kao opunomoćenik tvrtke koja je kontrolirala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznesen dio novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner. Novinari KRIK-a su im poslali pozive za intervjue.

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, također se pojavljuje u bazi. Postao je u svibnju 2012. direktor offshore kompanije Blue Earth Refineries Inc. s Britanskih Djevičanskih Otoka. Tri mjeseca nakon toga, kompanija je promijenila ime u Accelonic ltd.

Srđan Šaper
, jedan od važnijih igrača u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, prema listi koju je objavio Blic, koristio je offshore kompanije da tri milijuna eura, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u offshore destinacije. Šaper je vlasnik kompanije Mediapool u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu offshore tvrtku na koju je slao novac zarađen na prodaji prostora za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i televiziji Pink.

Sakriven ruski interes u Srbiji

Projkt Panama Papers pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registriranih u poreznim oazama. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih nalaze se na listi osoba kojima je zabranjeno putovati i poslovati u EU-u. Iza mreže offshore kompanija poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo s jednim od takvih, ruskim tajkunom Konstantinom Malofejevim koji je blizak Vladimiru Putinu. Popović je novinarima KRIK-a odgovorio na neka od pitanja u vezi s partnerstvom s Malofejevim. Detalje će KRIK objaviti u posebnoj priči.

Među drugim poznatim srbijanskim imenima koja su otvarala offshore kompanije preko Mossack Fonesce su Vojin Lazarević, Miodrag Kostić i Predrag Lučić.

Philip Zepter, jedan od najbogatijih srbijanskih biznismena, pravog imena Milan Janković, imao je tvrtke na Britanskim Djevičanskim Otocima, Panami i Cipru.

Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. offshore kompaniju DSP Jet Co Limited na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata. Stričević i Jovanović posjeduju i aviokompaniju Prince Aviation u Beogradu, koja je na talijanskoj optužnici označena kao kompanija korištena za transfer novca zarađenog švercom cigareta. Šverc su organizirale talijanske kriminalne grupe i državni dužnosnici iz Crne Gore. Premijer Crne Gore Milo Đukanović i njegov prijatelj, kontroverzni biznismen Stanko Subotić, bili su optuženi u ovom slučaju, ali su kasnije oslobođeni.

Svjetski poznata dizajnerica srbijanskog porijekla Roksanda Ilinčić, čije kreacije nose Michelle Obama i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton, posjedovala je offshore kompaniju Greenland Property Limited na Britanskim Djevičanskim Otocima. Ta firma u Srbiji je vlasnik kompanije MP Invest koja se bavi prodajom računala javnim poduzećima i državnim agencijama. Novinari KRIK-a pokušali su je kontaktirati preko njezine press-službe, ali nisu dobili odgovor.

Darko Kovačević, poznati srbijanski nogometaš, službeno je zarađivao od španjolskog Reala oko 2.000 dolara mjesečno u sezoni 2006/7. Dokumenti Mossack Fonseca, međutim, pokazuju da je taj klub Kovačeviću isplatio oko 1,4 milijun dolara, i to putem nizozemske kompanije. Tako su nogometni klub i Kovačević izbjegli plaćanje poreza u Španjolskoj.

Prvi izvještaj KRIK-a možete pročitati ovdje