obnova banije od potresa

Paladina: Prije šest mjeseci zadali smo si cilj i ostvarili ga - imamo više od 200 gradilišta. Do zime će biti gotovo nekoliko desetaka zamjenskih kuća

25.09.2022 u 21:36

Bionic
Reading

O dinamici obnove od potresa na Baniji za Dnevnik HTV-a govorio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina

Ministar je rekao kako se dinamika obnove ubrzava, ali da se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja.

'Prije malo više od šest mjeseci zadali smo si ciljeve za ovaj šestomjesečni period i ostvarili smo ih. Zadali smo cilj da do kraja ljeta imamo, što se tiče konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata, više od 200 gradilišta i u ovom trenutku ih i imamo. Govorimo o 80-ak gradilišta zamjenskih, obiteljskih kuća na Banovini, o 16 višestambenih zgrada koje se grade na Banovini, imamo 40-ak gradilišta konstrukcijske obnove na području grada Zagreba, imamo više od 100 gradilišta konstrukcijske obnove javnih objekata. To je cilj koji smo ostvarili', rekao je ministar Paladina za Dnevnik HTV-a i dodao kako se mora razumjeti da tu nije riječ o nekom jednostavnom poslu.

'Radi se o velikom broju oštećenih objekata nakon potresa, što je inženjerski zahtjevan posao. Za svaki taj posao treba ugovoriti pet različitih usluga', rekao je. Dodao je kako je napravljeno puno posla te da je početkom godine u ministarstvu bilo obrađeno oko 15 posto zahtjeva, a da je danas taj broj na 35 posto te da se radi na još mnogo od njih 30.000 koliko ih je zaprimljeno.

  • +37
Kontejnersko naselje u Glini Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Radi se zaista o velikom poslu koji je pred nama, velik dio je i odrađen. Vjerujem da ćemo u narednih šest mjeseci odraditi ukupno 2/3 zahtjeva. Možemo reći da ćemo tijekom sljedeće godine završiti postupak što se tiče posla u ministarstvu', kaže ministar i dodaje kako sav posao oko obnove i nije u nadležnosti njegovog ministarstva ili Vlade, nego da je dio u nadležnosti grada ili drugih resora u Vladi.

  • +3
Ivan Paladina Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Do danas je završena obnova onih manje zahtjevnih radova, nekonstrukcijskih elemenata, 3500 objekata, obiteljskih kuća je obnovljeno na Banovini u organiziranoj obnovi nekonstrukcijskih elemenata i u Zagrebu 2500 objekata je dobilo novčanu pomoć za nekonstrukcijske elemente. Veliki posao je napravljen', rekao je Paladina i dodao kako će im u fokusu biti kontejnerska naselja i svi korisnici te da će napraviti sve napore da obrade zahtjeve koje još nisu stigli.

'Za onaj dio korisnika, još jednom ćemo im ponuditi da pronađu smještaj u najmu i da mi ponudimo taj trošak ili da im mi ponudimo zamjensku nekretninu. Moram napomenuti da dio korisnika, iako je imao tu mogućnost, to ne želi', dodao je ministar te rekao kao vjeruje da će do zime biti gotovo nekoliko desetaka zamjenskih kuća.