stari kadrovi

Pahor ne odobrava pismo vlade Vijeću Europe o stanju u medijima

23.04.2020 u 23:41

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor ogradio se u četvrtak od pisma vlade Vijeću Europe u kojemu je ona optužila vodeće medijske kuće u državi, posebice nacionalnu radioteleviziju, da vuku podrijetlo iz starog "komunističkog režima" te da se to ogledava u njihovoj političkoj pristranosti prema sadašnjoj vladi

Pahor se na te tvrdnje osvrnuo u četvrtak u razgovoru za Slovenski radio, rekavši da se radilo o "gafu" te "vrlo gruboj, ultimativnoj i pristranoj" ocjeni slovenskog novinarstva koja je izazvala podjelu u javnom mnijenju, što ne može podržati kao predsjednik.

Pahor je dodao da je spomenutim dopisom kolateralna šteta nastala i izazvanim nepovjerenjem između vlade i opozicije, što kako je dodao nije potrebno kad koja dobro djeluje u vrijeme krize oko epidemije covida-19 treba i podršku cjelokupne javnosti, te da on osobno podržava slobodno djelovanje medija i novinara.

Slovenija, po njegovim riječima, može biti ponosna što uspješno odgovara na izazove koronakrize, a kao predsjendik želi da se suradnja vlade i oporbe poboljša i nastavi.

Što se tiče najava će  se pokrenuti interpelaciju protiv ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka  kojega oporba tereti za nepravilnosti u području nabave zaštitne opreme i sredstava za borbu s koronavirusom, Pahor se založio za smireno i srazmjerno razmatranje te teme, iznijevši mišljenje da svi akteri koje se bave tim nabavama rade pod velikim pritiskom u situaciji kad moraju biti koncentrirani na rješavanje pitanja nedostatka tih materijala.

Pahor je u razgovoru za Sslovenski radio ponovio svoju potporu vladinim namjerama da ojača zaštitu vanjske granice Schengena prema Hrvatskoj i želji da se granica ojača vojskom, pojasnivši kako smatra da ne treba za to čekati zadnji trenutak budući da se očekuje porast ilegalnih migracija tzv. balkanskom rutom nakon što države na tom pravcu počnu olakšavati sadašnje stroge mjere u vrijeme epidemije koronavirusa koje su uključivale i restrikcije kretanja.