TEHNIČKI DOGOVORI

Cappelli: Svaki turist iz određene zemlje koji uplati aranžman imat će e-propusnicu i koridor

23.04.2020 u 21:42

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Cappelli kaže kako je još teško definirati sve oko relaksiranja mjera, jer se stvari mogu mijenjati iz dana u dan, pa 'vozimo naprijed, ali još uvijek s dva zuba na ručnoj kočnici'

'Mi smo poslali jednu veliku i snažnu poruku oko turizma, i na sastanku Europskog vijeća se govorilo o turizmu. Naš je premijer je razgovarao s 5,6 premijera, svi žele dodatne razgovore o našim idejama o zračnim tunelima i cestovnim koridorima', kazao je ministar turizma.

Cappelli najavljuje da će se u ponedjeljak o svemu razgovarati i na sastanku ministara turizma, a s epidemiolozima konkretno i tehnički oko granica.

'S domaćim turizmom idemo snažno, startat će Cro kartica, za strance iz ovih 5,6 zemalja rješava tehničke stvari, svaki gost koji uplati aranžman, imat će e- propusnicu i imat će koridor', kaže Cappelli i dodaje da će se, ako ne bude jedinstvenog stava na razini Europske unije, ići na bilateralne dogovore“.

Austrijanci, kaže Cappelli, još uvijek u postotku od 50 posto kažu da žele putovati, 27 posto u Hrvatsku. Tu su i Česi, Slovenci, pogotovo vlasnici kuća i plovila, nabraja ministar.

  • +9
Zadar u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

'Sve će se jasno znati kako epidemiološki to treba urediti. Ali nemojmo komplicirati, nikakav pleksiglas neće trebati, bilo je puno nervoze. Bit će bitan razmak, otvorit ćemo prvo vanjske terase', kaže Cappelli.

Ipak, kaže kako će se i lokalnoj zajednici i stožerima dozvoliti da odluče žele li do kraja popustiti mjere ili žele biti oprezniji i pričekati još neko vrijeme.