MILINOVIĆ SE PRAVDA KRIZOM

Pada Zakon o zabrani pušenja

26.08.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Uskoro će uslijediti promjena i dopuna Zakona o zabrani pušenja zbog nezavidne situacije u kojoj se našoj cijeli ugostiteljski sektor u Hrvatskoj, najavio je ministar zdravstva Darko Milinović

'Dugo sam i naširoko proteklih dana konstruktivno razgovarao s gospodinom Zlatkom Puntijarom (predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a). U izmjene zakona će se ići zbog ekonomske krize koja potresa Hrvatsku', ispričao je Milinović. Ministar se, naime, ne slaže da je sporni Zakon imao utjecaja na pad prometa u ugostiteljskim objektima. Istaknuo je da se ne slaže s Miroslavom Folnegovićem, predsjednikom Hrvatske udruge ugostitelja i restoratera, da su prihodi u ugostiteljstvu zbog zabrane pušenja opali za 60 posto.

Milinović je promijenio retoriku

Prije par mjeseci, Milinović nije imao razumijevanja za radna mjesta i krizu koja je pogodila zemlju. Tada se, naime, proslavio izjavom: 'Između pet konobara bez posla ili 40 osoba koje su umrle od posljedica pušenja, ja sam za to da zaštitimo tih 40 osoba.'

Milinović je promjene zakona objasnio krizom kazavši kako moramo biti realni u ovo krizno vrijeme i promijeniti zakon da bi se zaštitila radna mjesta zaposlenih u gospodarstvu i ugostiteljstvu. Napomenuo je kako će se pri zakonskim izmjenama voditi računa i o zdravlju ljudi.

U svjetlu najavljenih izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, ići će se na dogovor o tehničkim uvjetima koje ugostiteljski objekt mora zadovoljavati. Postoji mogućnost da se u većim objektima jedna prostorija namijeni samo za pušenje, a u njoj bi se moglo konzumirati, ali ne i naručivati piće. Dok za manje objekte koji nemaju takvih mogućnosti još nije iznađeno rješenje, ali razgovori se nastavljaju.