registar političkih stranaka

Pada povjerenje u političare; raste broj političkih stranka: U Hrvatskoj ih je sad 172; ima i 'povratnika'

09.12.2021 u 09:40

Bionic
Reading

Iako povjerenje građana u političare pada, broj političkih stranaka u Hrvatskoj narastao je na čak 172, piše u četvrtak Večernji list

Na kraju prošle godine u Registru političkih stranaka bilo je 168 stranaka, što znači da su u godinu dana osnovane još četiri stranke, a razlog su najvjerojatnije bili lokalni izbori u svibnju.

Od 31. travnja do 30 studenoga 2021. u Registar je upisano devet stranaka, ali ih je i 14 izbrisano. Posljednja je upisana Grobnička stranka sa sjedištem u Žeželovu Selu, a na čelu joj je predsjednica Suzana Šebelja Colnar. Prije te osnovana je u Zagrebu Hrvatska radićevska stranka koju vodi predsjednik Željko Tupek.

Među novoosnovanim strankama ove godine je i ona Ante Đapića. U Registar je u travnju ove godine upisao stranku koju je nazvao po sebi, sa sjedištem u Osijeku. Zanimljivo je da je Nezavisna lista Ante Đapića predstavljena i 2013., i to na istoj adresi.

Stranku je osnovala i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je u ožujku registrirala svoju nezavisnu listu.

Tjedan dana prije njezine u Registar je upisana i Nezavisna lista Matije Posavca, međimurskog župana koji se nedavno vratio na vlast osvojivši gotovo 80 posto glasova.

U Registar je od siječnja 1990., kad je prva upisana Hrvatska socijalno-liberalna stranka, do danas upisano 390 stranaka, no velik broj ih je u tih trideset godina izbrisan.

Političku stranku može osnovati najmanje 100 punoljetnih poslovno sposobnih državljana Hrvatske. Stranke se upisuju u Registar političkih stranaka koji vodi Ministarstvo pravosuđa i uprave, podsjeća Večernji list.