NEVEN MIMICA

'Pad BDP-a od 2,1 posto nije neočekivan'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2012 19:26
  • Objavljeno 31.08.2012 u 19:26
Mirando Mrsić, Neven Mimica

Mirando Mrsić, Neven Mimica

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica izjavio je danas da gospodarski pad u drugom tromjesečju od 2,1 posto nije bio neočekivan te da se očekuje, uz rezultate turističke sezone i prve rezultate manjih ulaganja, da bi do kraja godine moglo doći do nulte stope gospodarskog rasta i poništavanja negativnih učinaka iz prve polovice godine

Mimica je danas u Rijeci sudjelovao na izvanrednom sastanku Grupe socijalista (PES) unutar Odbora regija EU na temu Progresivni plan industrijske obnove.

Komentirajući na novinarski upit pad BDP-a, Mimica je rekao da je drugo tromjesečje ove godine bilo najlošije u nekeoliko godina i da je gotovo bilo za očekivati značajniji gospodarski pad.

Nadamo se da će se u sljedećem tromjesečju bitno usporiti negativni trend, a onda i preokrenuti, ne samo zbog rezultata turističke sezone, nego i početka ostvarivanja manjih ulaganja, rekao je.

Mimica je istaknuo da je među makroekonomskim analitičarima u Vladi 'ovo pad koji nije neočekivan' i da je taj pad dio ukupnih projekcija gospodarskih kretanja u ovoj godini.

Očekujemo da se i uz ovakav pad u drugom, u sljedeća dva tromjesečja, uz rezultate turističke sezone i prve rezultate manjih investicija, može doći do nulte stope rasta, odnosno da može doći do poništavanja negativnih efekata iz prve u drugoj polovici godine, rekao je.

Mimica je odgovarajući na pitanja novinara također rekao da su temelj gospodarske politike hrvatske Vlade tri stupa mjera – smanjiti državnu potrošnju, uspostaviti ravnotežu između tog smanjenja, rezova i rasta te promijeniti sustav vrijednost na kojem se temelji ukupan gospodarski oporavak i pojačati dimenziju solidarnosti.

Rast više nije moguć na osobnoj potrošnji, taj model treba promijeniti prema ulaganjima u gospodarske sektore i proizvodnju i tu dolazimo do industrijske politike, tj. do pitanja u koju proizvodnju uložiti, kakva ulaganja mogu pokrenuti gospodarstvo, kazao je.

Mimica je ocijenio da gospodarska politika nikada nije bila jača strana svih dosadašnjih vlada, prije svega zbog problema tranzicije i privatizacije, koja je dovela do deindustrijalizacije.

Ocijenio je da smo sada u situaciji da kombiniramo s europskim industrijskim i strukturnim politikama i sredstvima za njihovo financiranje te da prvi puta pojačamo strukturne reforme i industrijsku politiku kao motor daljnjeg razvoja.

Država neće određivati sektore i programe o tome u koje bi grane trebalo ulagati, ali ćemo stvarati uvjete u kojima će ti projekti i programi ostvariti što veću dodanu vijednost po zaposlenom i biti temelj gospodarskog razvoja, zaključio je Mimica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi