ŠIŠLJAGIĆ O PRAVNOJ DRŽAVI

'Pa ni Josipović ne priznaje presude Vrhovnog suda'

06.11.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić javno je, gostujući u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva', izjavio da ne priznaje presudu za ratni zločin Branimiru Glavašu, kojega stranka namjerava postaviti za nositelja svih izbornih lista. Smatra da je ona politički motivirana zbog Glavaševog razlaza s HDZ-om 2005. godine, a nije previše uzbuđen opasnošću da ona dovodi u pitanje pravni sustav

'Pa ni predsjednik Josipović ne priznaje presudu Vrhovnog suda Predragu Matvejeviću, i on je kazao da je to svinjarija. Ne možemo imati dvostruke kriterije', kazao je Šišljagić. Lakonski je odgovorio i na pitanje o maltretiranju novinara tportala Gorana Flaudera, kojemu je zabranio pristup prostorijama stranke jer se u tekstu drznuo konstatirati da je na konferenciji za novinare bilo zabranjeno postaviti pitanje o financiranju stranke.

'S medijima imamo korektan odnos, osim s dvojicom novinara', ustvrdio je Šišljagić, potom na Flaudera sasuo bujicu optužbi o nekorektnosti i pristranosti, da bi na pitanje zašto jednostavno ne pokrene sudsku tužbu odgovorio izjavom: 'Pa kome danas vrijedi tužiti?' Usput, priznao je da je doista zabranio postavljanje pitanja o financiranju HDSSB-a.

Šef stranke objavio je odluku da ne namjerava ulaziti u bilo kakve koalicije te da će u iduće četiri godine ponovno biti u oporbi. Priznao je da je i sam svojevremeno bio očaran Ivom Sanaderom, kao član HDZ-a svesrdno je podržavao kandidaturu Jadranke Kosor za predsjednicu 2004. godine, no odbio je bilo kakvu svoju odgovornost za 'sustavno zapostavljanje Slavonije i Baranje, i od lijevih, i od desnih'. Iznenadila ga je količina skandala, afera i lopovluka u njegovoj bivšoj stranci, pa smatra da je  Kosor već trebala biti pozvana za sudjelovanje u istragama, barem kao svjedok.

'Ona je sve znala, ili je barem morala znati. Ona je bila uz svoga dragoga Ivu od samoga početka, a cijelo njegovo okruženje znalo je kako se stranka financira, znalo je za crne torbe, za provizije...'

HDSSB se, kaže, ne namjerava odreći Glavaša jer je on utemeljitelj i idejni tvorac programa stranke, pa je optužio Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova za nezakonite postupke jer odugovlače s izdavanjem njegove putovnice. Po njemu, nema zakonske prepreke da Glavaš kao osuđeni ratni zločinac bude nositelj liste na izborima: 'On prati političku situaciju, zna sve što se događa, prati medije... Želim vjerovati da Državno izborno povjerenstvo neće odbiti našu listu jer bi to bio sumrak demokracije.'

Novinaru Aleksandru Stankoviću Šišljagić je odgovarao i na pitanja o navodnoj vezi s JNA u vrijeme masakra u Dalju, pa ustvrdio da se radi o podmetanju HDZ-ovca Tomislava Ivića jer je od 1988. godine cijelo vrijeme radio u osječkoj bolnici.

Ova stranka zalagat će se za regionalizaciju Hrvatske i uvođenje drugog doma parlamenta, Doma regija, koji bi davao suglasnosti na zakone koji se tiču samih regija. I predsjednika države birali bi u parlamentu umjesto na izborima, a znatno bi mu i smanjili ovlasti.

'HDZ je učinio i čini sve kako bi došao do dokaza da se HDSSB financira nezakonito. Bilo bi apsolutno ilegalno koristiti novac i javnih poduzeća', kazao je Šišljagić, koji predviđa da će na predizbornu kampanju potrošiti između 1,8 i 1,9 milijuna kuna

'Očekujem i želim korektnu borbu sa Šeksom i HDZ-om, učinit ćemo sve da tako bude, mada se to na koncu neće dogoditi', predviđa šef HDSSB-a.