PRITISAK NA MEDIJE

HND pozvao HDSSB da prestane reketariti novinare

05.11.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava javnost da Predsjedništvo Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB-a) i dalje nastoji uvjetovati koga će medijske redakcije akreditirati za novinarsko praćenje njihova rada

Priopćenje HNB-a objavljujemo u cjelosti:

'Nakon što je novinar Goran Flauder u petak za T-portal napisao izvještaj s njihove konferencije za novinare čime čelnici HDSSB-a nisu bili zadovoljni, Flauderu su mobitelom iz stranke priopćili da mu 'oduzimaju akreditaciju' i da više ne dolazi u stranku te da se zabrana odnosi na njega, ali ne i na T-portal. To znači da od uredništva očekuju izbor drugog izvjestitelja koji bi pisao po njihovu ukusu.

Radi se o klasičnom, besprizornom političkom i svakom drugom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja novinara i redakcija s namjerom izazivanja autocenzure, jer se drugim izvjestiteljima time poručuje što ih čeka ne budu li o HDSSB-u pisali onako kako se njegovim čelnicima sviđa.

Prirodno je da novinari strahuju od gubitka posla zbog moći, utjecaja i bijesa neobuzdanih moćnika te radi vlastite egzistencijalne sigurnosti spontano počinju paziti da im se ne zamjere. Tu u pravilu završava novinarstvo i počinje promocija zasnovana na strahu, protiv čega sve demokratske institucije moraju najoštrije reagirati.

Nije to prvi slučaj da HDSSB reketira novinare i zabranjuje im rad. Prije dvije i pol godine, osnivač stranke Branimir Glavaš – koji trenutačno u Mostaru izdržava kaznu za počinjene ratne zločine – zabranio je novinaru Jutarnjeg lista Dragi Hedlu ulazak na novinarsku konferenciju, a snimateljska ekipa Osječke televizije izbačena je s konferencije za novinare jer u HDSSB-u nisu bili zadovoljni njihovim izvješćivanjem.

Kakav je odnos predsjednika stranke, Vladimira Šišljagića, prema novinarima i novinarskoj struci, vidjelo se u petak na konferenciji za novinare. Nakon izlaganja predizbornog programa stranke, na pitanje kolegice Marije Stanić s HTV-a o financiranju stranačke kampanje, odgovorio je kako to nije predmet konferencije, te da na pitanje neće odgovoriti i potom naprasno završio konferenciju, ne pruživši drugim novinarima mogućnost postavljanja pitanja.

Apeliramo na Predsjedništvo HDSSB-a da prestane diskreditirati novinare i birati izvjestitelje po svome ukusu, jer time ne samo što javnosti uskraćuju cjelovit uvid u rad stranke i ponižavaju novinare kao javne poslenike, nego srozavaju dostignute demokratske standarde i nanose štetu ugledu HDSSB-a.

Pozivamo i novinare ostalih medija koji prate rad HDSSB-a i drugih koji se eventualno budu tako ponašali, da – ako i kada to bude potrebno – iskažu solidarnost s kolegama kojima je voljom političkih ili drugih moćnika onemogućen rad i bojkotiraju daljnje medijsko praćenje te i takvih političkih stranaka sve dok ne promijene svoj odnos prema novinarima i ne dopuste im slobodno izvješćivanje.'