POTRES NA HAITIJU

Ozlijeđeni pripadnici Liječnika bez granica

13.01.2010 u 11:53

Bionic
Reading

UN nema novosti o sudbini osoblja agencija za humanitarnu pomoć smještenih u zgradama izvan sjedišta misije UN-a na Haitiju koje je razoreno u snažnom potresu, objavio je UN u srijedu u Ženevi.

"Zasad nema novosti o ljudima u razorenoj zgradi", kazala je Elisabeth Byrs, glasnogovornica Ureda za suradnju humanitarnih poslova UN-a. "Ima 200 do 250 osoba, ne znamo koliko ih je bilo u zgradi u ponoć u utorak", dodala je ona.

"Mislim da ima više ljudi u zgradama koje se nalaze preko puta, kao u zgradama UNICEF-a i Svjetskom programu za hranu (WFP) ", dodala je ona.

"Stanje je iznimno teško", kazala je Byrs, ističući da je komuniciranje vrlo teško te da su informacije o stanju još neprecizne.

Trojica jordanskih plavih kaciga iz misije za stabiliziranje UN-a na Haitiju poginula su su a 21 je ozlijeđen nakon potresa koji je pogodio zemlju, izjavio je u srijedu jordanski vojni izvor u Amanu.

Pripadnici ekipe Liječnika bez granica (MSF) u Port-au-Princeu ozlijeđeni su, a oštećene su i zgrade u kojima rade u potresu koji je pogodio Haiti te će organizacija poslati pojačanja jer je broj žrtava sve veći, priopćio je MSF.

"Pacijenti i pripadnici ekipe ozlijeđeni su a zgrade u kojima rade imaju velika oštećenja", kažu Liječnici na internetskoj stranici.

Centar za traumatologiju Trinite (60 kreveta) gdje pacijenti mogu dobiti besplatnu kiruršku njegu, "ozbiljno je oštećen u potresu", navode Liječnici na svojoj stranici.

Potres jakosti 7 Richtera pogodio je u utorak Haiti, s epicentrom blizu prenapučene tromilijunske prijestolnice Port-au-Princea te izazvao veliku katastrofu u toj najsiromašnijoj američkoj zemlji s vjerojatno golemim brojem žrtava.