'ZAKON O EFIKASNOSTI VLASTI'

Ovo su zakonsko rješenje pohvalili svi u Saboru

25.09.2014 u 23:11

Bionic
Reading

Vladajući i oporba u Hrvatskom saboru danas su bili nepodijeljeni u pohvalama izmjenama Zakona o upravnim sporovima kojima se značajno širi mogućnost žalbe, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvjeravao je kako će se zakonskim izmjenama riješiti često neujednačena sudska praksa

Važeće zakonske odredbe ograničavaju prava na žalbu protiv presuda upravnog suda, čime se dovode u pitanje prava građana na učinkovitu sudsku zaštitu u upravnom sporu.

'Sada značajno širimo mogućnost žalbe na Visoki upravni sud s ciljem ujednačavanja sudske prakse', najavio je Miljenić. Dodao je i kako taj sud 'ima prostora' te izrazio uvjerenje kako neće doći do 'zagušenja' jer je 2012. bio na 4 tisuće predmeta , a sada je pao na godišnje 2 tisuće predmeta.

'Prečesto nam se događa da ljudi dobiju različito rješenje iste pravne stvari, što je loše', ustvrdio je Miljenić.

Šire se, kaže, i rokovi za postupanje javnopravnih tijela s obzirom na to da, kako kaže, nekad rokovi 'iscure' i prije nego što je došao predmet pa se nepotpuno odlučuje. 'To neznatno produljenje u ukupnom trajanju omogućit će bolji tijek postupka', uvjeren je ministar pravosuđa.

'Dopuštanje žalbe na odluku suda prvog stupnja u određenim slučajevima će možda usporiti cijeli postupak ali samo se tako može riješiti neujednačenost sudske prakse u pojedinim upravnim stvarima', uvjeren je SDP-ov Draženko Pandek

Iako ga je brinulo hoće li drugostupanjski postupak na upravnom sudu dodatno otegnuti rokove sudovanja HDSSB-ov Boro Grubišić ipak se složio kako je 'dobro da postoji i drugostupanjski postupak - zbog veće pravednosti i pravde u društvu'.

Brzina u upravnim sporovima najspornija je točka, složila se i HNS-ovka Vesna Sabolić

'Ovo je zakon od najšire važnosti jer određuje sudski nadzor nad subjektima javne vlasti', poručila je Sabolić dodavši kako bi se stoga Zakon o upravnim sporovima mogao zvati i zakonom o efikasnosti vlasti.

Izmjenama zakona normiraju se među ostalim i uvjeti pod kojima je dopušteno obnoviti sudski spor, a popunjavaju se neke postupovne praznine.

'Predložene izmjene i dopune pridonijet će učinkovitijem i kvalitenijem radu upravnog suda', ustvrdio je i HDZ-ov Davor Miličević

'Sada su predložene neke korekcije no to je tema koju ćemo kroz neko vrijeme morati ponovno skupno sagledati i vidjeti u kojem će se smjeru upravno sudovanje dalje razvijati', najavio je Miljenić.