VOJNA INTERVENCIJA?

Ovo su pozicije ključnih igrača u sirijskoj drami

03.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Kontroverze oko događaja u Siriji se nastavljaju, kao i reakcije ključnih svjetskih država koje ne uspijevaju približiti svoje stavove oko toga tko je upotrijebio kemijsko oružje, kao i na koji način treba reagirati na najnovije zvjerstvo iz sirijskog građanskog rata. Tportal donosi pregled stavova najvažnijih igrača u sirijskoj drami

Američki predsjednik Barack Obama ovoga je vikenda najavio da će tražiti od Kongresa podršku za vojni napad na Siriju, koja se, dakle, ne može očekivati prije sljedećeg tjedna, kada američko predstavničko tijelo nastavlja s radom nakon ljetne pauze. Britanski je parlament prošli tjedan velikom većinom glasao protiv vojne intervencije u Siriji, čime su zavezane ruke premijera Davida Camerona, spremnog za sudjelovanje u vojnoj akciji na Bliskom istoku. Njemački kandidati za kancelara Angela Merkel i Peer Steinbrueck u nedjeljnom TV-duelu izjavili su da se protive direktnom sudjelovanju njemačke vojske u napadu na Siriju, a pozicije jastreba i dalje se drži francuski predsjednik Francois Hollande, koji je spreman zajedno sa SAD-om napasti Damask odnosno režim Bašara Al Asada. Kina i Rusija se pak protive svakoj vojnoj intervenciji u Siriji te pozivaju na smirenost i promišljenost.

A uvjerljivih podataka ili službene potvrde o tome tko je u Siriji upotrijebio kemijsko oružje te koje vrste nema, iako se broj mrtvih popeo iznad tisuću. U svakom slučaju, vojni napad zapadnih sila na Siriju, koji se prošloga tjedna činio neizbježnim, sada postaje neizvjestan.