politička analiza

'Ovo je zadnji Putinov mandat, no prije povlačenja stvorit će svog nasljednika'

19.03.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što je Vladimir Putin u nedjelju, s nikad većom podrškom birača, osvojio i četvrti predsjednički mandat profesorica Jelena Jurišić za tportal govori o glavnim temama kojima će se ruski predsjednik baviti idućih šest godina. Uvjerena je da će se Putin nakon ovog mandata povući iz politike, ali i da će prije toga izabrati svog nasljednika

Vladimir Putin upravo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Rusiji osvojivši čak 76,7 posto glasova, što je njegova najuvjerljivija pobjeda dosad.

Iako će Putin 2024., kad mu istekne šestogodišnji predsjednički mandat, biti već u 72. godini života i unatoč tome što mu ruski ustav brani da se kandidira za treći uzastopni predsjednički mandat, neki smatraju da se neće dati u političku mirovinu i da će pronaći način na koji ostati na čelu Rusije.

'Uvjerena sam da je ovo zadnji Putinov mandat. U posljednjih godinu dana u nekoliko navrata govorio je da je već umoran, da želi više vremena provoditi s unucima… Dakle davao je do znanja da mu je ovo zadnji mandat. I noćas je rekao da ne može vječno biti predsjednik. Kako se dosad pokazao kao čovjek koji drži do svoje riječi, smatram da ne treba očekivati promjene oko tog pitanja', kaže za tportal Jelena Jurišić, profesorica s Hrvatskih studija.

'Nasljednik može biti netko danas relativno nepoznat'

Je li razumno očekivati da će Putin do kraja šestogodišnjeg predsjedničkog mandata pripremiti nasljednika?

'Da. Sasvim sigurno', kaže Jurišić. Napominje kako mu je glavni cilj to da u idućih šest godina izgradi stabilnu vlast i da njegovu državnu politiku, svjetonazor i djelovanje - koje trenutno podržava čak 77 posto Rusa - nastavi netko drugi.

'Netko tko vjeruje u iste stvari kao i Putin', naglašava Jurišić.

Profesorica Jurišić kaže kako je zasad prerano govoriti o tome koga će Putin izabrati za svog nasljednika i da se u ovom trenutku nitko u tom smislu ne naslućuje.

'Posljednjih godina kao mogući Putinovi nasljednici spominjali su se neki od gubernatora koje je on postavio, pa aktualni predsjednik Dume... Međutim nasljednik može doći i izvan tog kruga, a može to biti netko danas relativno nepoznat široj javnosti. Uostalom, i Putinov slučaj bio je takav. Na mjesto vršitelja dužnosti predsjednika vlade došao je 1999. godine, nakon što je samo godinu dana bio na čelu FSB-a (ruske sigurnosne službe). Javnosti je bio relativno nepoznat, ali osoba na koju se može osloniti', kaže Jurišić i dodaje:

'Ono što već sada sa sigurnošću možemo reći to je da će Putinov nasljednik biti pripremljen i javnosti na vrijeme poznat te da će biti riječ o osobi koju on osobno preporučuje, dakle iza koje on osobno stoji.'

  • +62
Sva lica Vladimira Putina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na pitanje što će biti u fokusu njegova šestogodišnjeg predsjedničkog mandata prof. Jurišić ističe: 'Nastavit će svoju dosadašnju politiku jačanja Rusije u svakom pogledu, ponajprije u ekonomskom i socijalnom smislu. Putinu će u fokusu biti povećanje životnog standarda Rusa. Što se tiče odnosa Rusije i Zapada, tu ima mnogo stvari na koje ne može sam utjecati.'

'Ono što Putin radi, Rusi više-manje žele'

Kad je o Ukrajini riječ, profesorica Jurišić smatra da Rusija neće prva povući novi potez jer je ionako već dobila ono što je željela.

'Rusija je od Ukrajine dobila ono što je htjela, a to je Krim. Kakvi će odnosi biti (između Ukrajine i Rusije), jako puno ovisit će o Zapadu', kaže.

Objašnjavajući činjenicu da je Putin pobijedio s dosad najvećom podrškom birača, prof. Jurišić ističe:

'Očito mu ljudi jako puno vjeruju. Vide ga ne samo kao osobu koja može ispuniti njihova očekivanja, nego i kao nekoga tko je već realizirao njihova očekivanja i nadanja. Jedan analitičar rekao je zanimljivu stvar: da njegova politika trenutno ne izaziva oporbu. Dakle ono što Putin radi, Rusi više-manje žele.'