JELENa JURIŠIĆ ZA TPORTAL

'Rusi će Britancima odgovoriti istom mjerom'

14.03.2018 u 20:23

Bionic
Reading

Odgovor britanske premijerke Therese May, koja je odlučila protjerati 23 ruska diplomata zbog napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj, a za koji optužuju rusku državu, teško da će posebno uznemiriti Kremlj.

Profesorica Jelena Jurišić s Hrvatskih studij, dobra poznavateljica prilika u Rusiji, za tportal je kazala da se Rusi neće posebno uznemiriti zbog najava o protjerivanju diplomata iz Velike Britanije, ali će svakako na svaku mjeru Londona odgovoriti protumjerom. Rusija je, navodi, dala do znanja da nema veze sa tim zločinom i zbog toga mora odgovoriti istom mjerom.

Bilo izvjesno, kaže, već nakon načina na koji se Theresa May obratila Rusiji i kako ih je tretirala u javnom nastupu prije par dana da mora poduzeti mjere bez obzira ima li ili nema dokaza da ruska država stoji iza napada nervnim plinom na bivšeg špijuna.

Bivši špijun Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) pronađeni su 4. ožujka u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju. Prebačeni su u bolnicu i njihovo zdravstveno stanje je i dalje kritično. Britanija za zločin optužuje Kremlj koji odlučno odbacuje ikakvu umiješanost.

>>> Žestoka osveta Britanije: Protjeruju ruske diplomate, zamrzavaju imovinu, gase Russia Today!

Naša sugovornica kaže da je sve u ovoj priči još uvijek svježe i nemamo puno činjenica.

'Jedino što sigurno znamo je da je riječ o upotrebi plina čija je molekula proizvedena u bivšem Sovjetskom Savezu početkom sedamdesetih i da se to dogodilo 17 kilometara od britanske vojne baze gdje se nalazi najveća britanska tvornica kemijskog oružja', navodi Jurišić.

Napominje da se ponavlja situacija kao kod prijašnjih slučajeva ubojstava Rusa u Engleskoj kada je također optuživana Rusija, a poslije su te istrage zatvaranje i proglašavane tajnima i nikad nije objavljeno tko ih je ubio niti je Rusija službeno optužena.  

Također se, kaže, postavlja pitanje zašto bi to Rusi napravili.

'Skripal nema veze s nikakvih tajnama već 13-14 godina i nije prijetnja, a njegova kćer je došla u Britaniju dan prije napada, tako da su je Rusi htjeli ubiti mogli su u Rusiji', ocjenjuje profesorica.

Očito je da uz američke idu nizbrdo i odnosi Velike Britanije s Rusijom.

Što se tiče daljnje narušavanja odnosa i mogućih dodatnih sankcija Rusiji, Jurišić navodi da je ta zemlja već četiri godine pod međunarodnim sankcijama i da im Britanija u tom smislu ne može naštetiti ako je suditi po ekonomskim pokazateljima i strateškom naoružanju koje su nedavno predstavili.

>>> Bivši ruski špijun u kritičnom stanju nakon izlaganja nepoznatoj tvari u Britaniji

'Međunarodna izolacija im ništa ne znači. Već su izolirani od 30 zemalja svijeta i sad će od jedne biti još više izolirani nego do sada', smatra Jurišić .

Za sada su Britanci izbacili ruske diplomate tako da će i oni vjerojatno reagirati na isti način i izbaciti izbacili britanske. daljenje mjere ovisit će o reakciji Londona.

'Sve što će napraviti biti će odgovor na ono što naprave Britanci. Ako dođe do gašenje ruskog kanala Russia Today u Londonu, Moskva će uzvratiti istom mjerom...', zaključuje Jurišić.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia