IPAK SE MOŽE

Ovo je tajna tvrtke u kojoj smetlari zarađuju 9000 kuna

Bionic
Reading

Jedan splitski smetlar zaradi više nego policajac specijalac, medicinska sestra ili srednjoškolski profesor. Zaradi on i više nego mu kolega u firmi, fakultetski obrazovan referent koji radi u uredima 'Čistoće'. U 'Čistoći' imaju malo čudnu logiku za Hrvatsku: ono što im je osnovna djelatnost, ili kako bi se to korporativnim rječnikom reklo core biznis, plaćaju najbolje

U ovoj firmi kažu da nikad nisu poslovali s gubitkom, račune plaćaju odmah, da su efikasni i racionalni, imaju dobra vozila i pometačice koje zamjenjuju rad 30 ljudi, opremu kakvu možete vidjeti na njemačkim ulicama i da imaju najniže cijene odvoza smeća u državi i najbolje plaće, piše Slobodna Dalmacija.
 
I što je najnevjerojatnije, direktor nema ni dvije plaće vozača kamiona 'Čistoće', kazala je Ljubica Vrdoljak, direktorica operativne službe te splitske komunalne tvrtke, i još dodala da prije rata nitko nije želio raditi u 'Čistoći', ali da je danas drukčije.

Tajna njihova uspjeha jest u tome što se ponašaju kao da je to privatna firma. Nekad su imali 437 zaposlenih, a danas 274 ljudi, ulagali su u opremu i štedjeli gdje su god mogli, organizirali posao tako da imaju optimalan broj ljudi i vozila, pa mogu biti i te kako konkurenti cijenama.

'Prosječna plaća u 'Čistoći' je 7500 kuna. To je plaća za cijelu firmu, a toliku plaću ima smetlar s 10 godina radnoga staža i dvije odrađene nedjelje, s tim da je svaka subota radna. Imamo liste čekanja za rad nedjeljom, svi bi htjeli raditi i dodatno zaraditi. U središtu Splita radi se 24 sata, imate noćna pranja, rad u smjenama', objašnjava Vrdoljak.

Daje i računicu po kojoj vozač njihova kamiona s 10 godina radnog staža ima plaću od 9000 kuna, a na pitanje kakve su im onda direktorske plaće, ovako će: 'Omjer između najniže plaće u 'Čistoći', a to je plaća portira, i direktorske plaće jest 1:3, a omjer između plaće vozača kamiona s 10 godina staža i direktorske plaće je 1:1,5. Referenti sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem imaju plaću nižu od plaće škovacina. Zbog čega mi ne bismo platili ljude koji rade ono što je naša osnovna djelatnost? Pa naši su radnici visokoefektivni, neka mi se nađe tvrtka koja može reći da njezini radnici od sedam sati rade 6,5 kao naši, a stopa bolovanja nam je sedam posto', kaže Vrdoljak.