istraživanja na majmunima

Ovo je prvi znak da bi cjepiva koja se razvijaju za koronavirus mogla biti učinkovita

20.05.2020 u 17:59

Bionic
Reading

Dva istraživanja provedena na majmunima čiji su rezultati objavljeni u srijedu nude neke od prvih znanstvenih dokaza da oporavak od bolesti covida-19 može rezultirati imunitetom od ponovne zaraze što je znak da bi cjepiva koja se razvijaju mogla biti učinkovita

Iako su znanstvenici pretpostavili da bi protutijela koja proizvode organizmi kao odgovor na koronavirus mogla pružati zaštitu, do sada je bilo malo čvrstih znanstvenih dokaza koji bi tu tezu poduprli.

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna koronavirusom. Nakon što su se oporavili od covida-19 istraživači su majmune ponovo izložili virusu a životinje nisu oboljele.

Rezultati sugeriraju kako su majmuni "razvili prirodni imunitet kojih ih štiti od ponovne izloženosti", kazao je dr. Dan Barouch, istraživač u Centru za virologiju i istraživanje cjepiva na Harvard Beth Israel Medicinskom centru u Bostonu i čije su studije objavljene u magazinu Science.

"To je veoma dobra vijest", kazao je Barouch.

U odvojenom istraživanju Barouch i njegove kolege testirali su 25 majmuna kojima su dali šest prototipova cjepiva kako bi provjerili hoće li ih štititi protutijela koja razviju kroz reakciju organizma.

Majmune i deset kontrolnih životinja su izložili virusu SRAS-CoV-2 a nakon toga su kod svih kontrolnih životinja zabilježene visoke koncentracije virusa dok je kod cijepljenih majmuna, kako je kazao Barouch, opažena "značajna razina zaštite".

Osam od deset cijepljenih majmuna bilo je potpuno zaštićeno.

Ove rezultate znatstvenici smatraju ohrabrujućim iako još ne dokazuju da i ljudi mogu razviti imunitet i koliko dugo on može trajati.