REAKCIJe NA PAD GUP-A

'Ovo je možda početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u, a možda idemo na parlamentarne izbore'

11.02.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Iako gradski vijećnici HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića nakon propasti Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Gradskoj skupštini smiruju strasti tvrdeći da HDZ ostaje u koaliciji sa zagrebačkim gradonačelnikom i da je parlamentarna većina stabilna, oporba ne misli tako.

SDP-ov Rajko Ostojić prvo je zahvalio građankama i građanima Grada Zagreba, posebno arhitektima i urbanistima, svima onima koji su pomogli da ovakav rasplet ugleda svjetlo dana.

'Učinili ste veliku stvar. Možda idemo na parlamentarne izbore. Sve je otvoreno. Ovo je možda i početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u. To je jedna od opcija. Možda je gradski HDZ odbio poslušnost Plenkoviću. Možda idemo na nove parlamentarne izbore. Sjajna pobjeda građana, a ne stranke ili političke opcije', rekao je Ostojić, prenosi HRT.

  • +58
Sjednica zagrebačke Skupštine o GUP-u Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Igra živaca je završila. Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani i cijelo vrijeme smo za svako ovo prebrojavanje, svakih pola sata, svakih sat vremena imali dovoljno ruku da srušimo GUP. Očito je ovo HDZ-u bio ovo preveliki zalogaj s obzirom na pritisak struke, s obzirom na pritisak 20.000 građana koji su izašli na prosvjed, na pritisak javnosti i nisu ovo ipak mogli progutati. Apsolutno sam uvjeren da gradu Zagrebu, sada nakon što je srušen ovaj stari GUP, treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće,' rekao je Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić iz stranke Milana Bandića rekla je da se ništa spektakularno ne događa unutar koalicijskih partnera.

'Nažalost, na ovaj način je zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta, po svim procedurama. Znate da to traje jako dugo i amandmani koji se donose na kraju su amandmani koji zapravo imaju jednu sasvim drugu poruku, a ne poruku razvoja grada, što je u interesu naših sugrađana i vjerujem da su oni razumjeli sve ovo, kao i vi koji s nama pratite ova događanja', rekla je Majić.

  • +4
Sjednica Gradske skupštine s raspravom o GUP-u Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Na pitanje što dalje nakon što je Bandić odbio amandmane HDZ-a, a HDZ odbio GUP gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić je rekao da se nastavlja suradnju sa strankom Milana Bandića na gradskoj razini.

>>> Ilijaš o Plenkovićevoj ulozi oko GUP-a: HDZ pokazao da drži do principa

'Kao da ništa niije bilo. Ovo je jedan vrlo važan politički dokument. Mi smo rekli svoj stav, a stranka Milana Bandića svoj stav. Mislim da je najoptimističnije da se ide u izradu novog GUP-a koji će biti temeljen na struci, zakonu, na adekvatnoj proceduri i nema nikakvog razloga da o svim važnim temama koje se tiču Zagrepčanki i Zagrepčana ne surađujemo sa strankom Milana Bandića', rekao je Ćelić.

  • +17
Prosvjed ispred Gradske skupštine protiv izmjena GUP-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje, s obzirom na to da su glasovali jedni protiv drugih u situaciji kada bi trebali zajedno nastupati, kako je moguće da se nastavi koalicija HDZ-a i stranke Milana Bandića Ćelić je rekao da je moguće.

'Nismo došli danas i promijenili svoj stav. O GUP-u se razgovara godinama, došli smo do finala, izrekli smo svoj stav i ne vidim razloga da bi trebalo raskidati koaliciju sa strankom Milana Bandića zbog toga što nismo podržali izmjene i dopune GUP-a', rekao je Ćelić.