budućnost vladajuće većine

HDZ je pokazao Bandiću zube u Zagrebu. Mogu li se njegovi žetončići osvetiti Plenkoviću u Saboru?

11.02.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon što je HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini glasao protiv GUP-a i time poslao odbijenicu Milanu Bandiću odmah se postavilo pitanje kako će taj novi razvoj događaja utjecati na njihovu koaliciju na nacionalnoj razini. Ključni će, čini se, biti zastupnici koji se nalaze u Bandićevu klubu, no nisu članovi njegove stranke

Vladajuća većina u Saboru broji 83 zastupnika. S takvom brojkom Andrej Plenković mogao je komotno računati na podršku za zakone koje je predlagao, ali i za ministre kojima bi oporba eventualno potegnula pitanje povjerenja.

No rušenje GUP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini postavilo je i pitanje budućnosti vladajuće većine u Saboru.

Naime Milan Bandić u Klubu Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika ima njih 10 i na taj način teoretski kontrolira i Plenkovićevu većinu. Odluči li se Bandić na svojevrsnu osvetu i dobije podršku svih 10 zastupnika iz svog kluba, Plenkoviću bi mogao raditi probleme. U tom slučaju vladajuća većina mogla bi računati na 73 ruke.

Zasad na vidiku na dnevnom redu Sabora nema prijedloga za koje bi Plenković morao osigurati natpolovičnu većinu, odnosno 76 glasova, poput proračuna, no udruži li se oporba i s njima i Bandićeva desetorka, bez problema bi mogli rušiti Vladine prijedloge, ali i eventualno ministre, pa i samu Vladu, potegne li netko pitanje njihovog povjerenja.

No pitanje je može li i sam Bandić računati na svih 10 iz svog kluba. Od tih deset, samo ih je pet doista članova Bandićeve stranke, i to Kažimir Varda, Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga. Drugi su ili nezavisni, poput Zdravka Ronka i Ivice Mišića, ili dolaze iz redova manjina, poput Ermine Lekaj Prljaskaj, Vladimira Bileka i Veljka Kajtazija.

Manjine s vladom Andreja Plenkovića imaju poseban dogovor te bi u slučaju glasanja vjerojatno ostale na njegovoj strani, kao što to radi i primjerice Furio Radin ili Robert Jankovics, koji nisu dio Bandićeva kluba.

Dapače, Jankovics je bio dio Bandićeva kluba, ali je izašao iz njega. Jednako kao i nezavisna Ana Komparić Devčić te reformist Darinko Dumbović, čime su pokazali da vjernost Bandiću ipak nije vječna.

  • +5
Bandićev klub u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uspije li pak Plenković dobiti na svoju stranu pet nezavisnih i manjinaca iz Bandićeva kluba, može računati na saborsku tijesnu većinu od 77 glasova. U takvoj situaciji moralo bi se osigurati to da na svakom glasanju budu svi zastupnici većine, da nitko ne ide na službeni put na dan glasanja, da se nitko ne razboli, ali i da eventualno netko od alternative u HDZ-u u jeku unutarstranačkih izbora ne radi probleme i glasa za prijedloge Vlade.

No očito je da Plenković i HDZ još nisu sigurni kako će se Bandićevi zastupnici ponašati u Saboru i mogu li dobiti minimalnu većinu od 77 ruku jer je glasanje, koje je u Saboru bilo planirano i najavljeno za petak, naprasno skinuto s dnevnog reda.