LJUDI VELIKOG SRCA

Ovo je Dijana Šimeta, policajka koja je siromašnu ženu spasila kazne od 500 kn

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 13.02.2020 11:47
  • Objavljeno 13.02.2020 u 11:22
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Policijska službenica Policijske postaje Pitomača Dijana Šimeta prilikom obavljanja redovitog policijskog posla i rješavanja službene pošte 29. siječnja dobila je na zaduženje predmet vezan za istek osobne iskaznice na ime 39-godišnje ženske osobe sa šireg područja Pitomače, a kojoj je ista istekla 22. srpnja 2019. godine

Kako je temeljem čl. 5. st. 1. t. 3 Zakona o osobnoj iskaznici spomenuta osoba bila dužna podnijeti zahtjev za izradu nove osobne iskaznice u roku od 15 dana, a što nije učinila, za njezin propust slijedila joj je novčana kazna od 500 kuna.

Nakon što je policijska službenica došla na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i ukazala joj na njezin propust i novčanu kaznu koja bi mogla uslijediti zbog neishodovanja nove osobne iskaznice, od nje je dobila saznanja o njezinoj teškoj financijskoj situaciji te kako joj izrada nove osobe iskaznice predstavlja problem i dovodi u pitanje egzistenciju. Policijska službenica shvatila je da će 39-godišnjakinja, s obzirom na njezinu situaciju, teško napraviti osobnu iskaznicu na vrijeme, i sačinila je Naredbu o određivanju preuzete obveze, kojom se određuje posebna obveza otklanjanja posljedica prekršaja, a što se u konkretnom slučaju sastoji od produljenja osobne iskaznice temeljem čl. 109.b Prekršajnog zakona, odnosno 39-godišnjakinji je izdala naredbu kojom se obvezuje da u roku od 15 dana podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, čime će ispuniti obvezu i na taj način izbjeći pokretanje prekršajnog postupka.

Nakon povratka u policijsku postaju policijska službenica je o konkretnom slučaju upoznala svog nadređenog te je zatražila dozvolu da o svom trošku uplati novac za izdavanje nove osobe iskaznice na ime 39-godišnjakinje kako ne bi u slučaju pravovremene uplate dodatno dobila novčanu kaznu od 500 kuna, što bi za tu obitelj predstavljao još veći problem.

Po odobravanju policijska službenica je uplatila troškove izrade nove osobne iskaznice, nakon čega je odnijela uplatnicu na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i obavijestila ju o mogućnosti izrade nove osobne iskaznice jer su troškovi izrade uplaćeni, ali joj nije rekla da je ona uplatila novac u njezino ime, već da je to uplaćeno ispred Policijske postaje, na što je ona emotivno reagirala i zahvalila joj.

Narednog dana 39-godišnjakinja je došla u Policijsku postaju Pitomača te je podnijela zahtjev za izradu nove osobe iskaznice i svima zahvalila na lijepoj gesti, međutim nije doznala tko je izvršio uplatu za izradu nove osobne iskaznice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!