BIRANE RIJEČI

Ovako su političari govorili o Todoriću prije nego što je pao na koljena

27.09.2017 u 06:49

Bionic
Reading

Iako danas, kada je Ivica Todorić na koljenima, svi imaju stav o njemu ne libeći ga se podijeliti s javnošću, u zlatno doba Agrokora pomno su se vagale riječi. Iako je Agrokor izrastao u tvrtku koja ima veliko značenje u državi, što najbolje pokazuje činjenica da se Vlada izravno uplela u njegov spas, proteklih 15-20 godina vodeći političari u širokom su luku izbjegavali govoriti išta o ovom koncernu, a još manje o njegovu vlasniku. Ipak, kod većine djela su govorila više od riječi

U godinama u kojima je Agrokor nekontrolirano bujao uz izdašnu pomoć državnog vrha - koji je poljoprivrednim tvrtkama u sklopu koncerna dijelio potpore, sanirao i opraštao dugove onih koje je koncern otkupljivao te žmireći na monopol i narušeno tržišno natjecanje u pojedinim sektorima - hrvatskom političkom pozornicom prošla je cijela plejada premijera, predsjednika, ministara gospodarstva, financija i poljoprivrede, koji su se tek u rijetkim prigodama usudili govoriti o Todoriću.

Djela su tada govorila više od riječi, a za Agrokor je dva desetljeća gotovo postojao prešutni pakt o nenapadanju.

U 90-ima, za mandata Franje Tuđmana, Todorića je izdašno kreditirala Zagrebačka banka, tada još u državnom vlasništvu, baš kao i njegova oca na već opjevanom početku biznisa Todorićevih koji su se u doba socijalizma bacili na proizvodnju cvijeća. Todorić se razvijao i ne plaćajući dobavljače na što je politika godinama zatvarala oči.

Todorić je bio čest gost kod Tuđmanovih, imao je svoje mjesto u Vlaku slobode za Knin 1995., a na otvaranju njegova prvog Super Konzuma bile su i supruga i kći prvog hrvatskog predsjednika. Devedesetih je Todorića tek okrznula afera Pšenica, a zbog sumnjive prodaje pšenice iz robnih zaliha osnovano je i saborsko povjerenstvo, baš kao što bi sada trebalo biti osnovano zbog krize u Agrokoru.

Nema Tuđmanovih izjava o Todoriću, no pojedini politički protagonisti iz tog doba, poput Vladimira Šeksa i Stjepana Mesića, diskretno su se na to razdoblje osvrnuli u dokumentarnom filmu 'Gazda'.

Mesić se prisjeća kako mu je Todorićev otac Ante, nakon četiri i pol godina zatvora u kojem je bio zbog gospodarskog kriminala, rekao: 'Vidjet ćeš, bit ću najbogatiji čovjek u Hrvatskoj'nakon čega je pokrenuo biznis s proizvodnjom cvijeća u Kloštar Ivaniću.

Mesić također tvrdi da su u 90-ima svi veći poduzetnici bili donatori HDZ-a. Šeks pak o tome nema pojma. Na pitanje je li Todorić bio donator HDZ-a, kaže: 'Ne znam.'

Mesić tek sada, post festum, kaže kako je znao da u Agrokoru nešto ne štima. 'U vrijeme mojih predsjedničkih mandata znao sam itekako dobro da je Agrokor div na staklenim nogama. Moji će se suradnici iz onoga vremena vjerojatno sjetiti kako sam opetovano o tome govorio. No, predsjedničke ovlasti nisu mi tu davale nikakvog prostora za konkretne akcije. Dapače, a ovo sada govorim prvi put javno, u vrijeme premijera Ive Sanadera nijedan ministar nije smio doći k meni i informirati me, samo informirati, o stanju u svojem resoru, ako mu to premijer nije dozvolio. Dakle, znao sam da je Agrokor prezadužen i da se može srušiti kao kula od karata, ali ruke su mi bile vezane. A vlada, nijedna vlada, nije poduzimala ništa. Zašto? Neka to pitanje ostane otvoreno', rekao je Mesić u srpnju.

Ni SDP-ov premijer Ivica Račan nije bio rječit na tu temu. No i tu su djela govorila više. U njegovu mandatu Damir Kuštrak iz Agrokora dolazi na poziciju zamjenika ministra financija.

Račanov potpredsjednik Vlade, a kasnije i ministar financija u SDP-ovoj vladi Zorana Milanovića, Slavko Linić, o Agrokoru je otvoreno progovarao tek iz oporbenih klupa.

'Ivica Todorić i njegov Agrokor reketare hrvatske proizvođače, a svi se boje govoriti o tome i dignuti glave jer se boje da ih ne likvidira', rekao je Slavko Linić 2009. godine.

  • +21
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ovih dana pak čestitao je Vladi na preuzimanju koncerna kazavši da bi 'stečaj Agrokora bila ogromna tragedija'. 'Zato je Vlada pametno odlučila da ide na modifikaciju Stečajnog zakona, s tim da se omogući daljnje poslovanje pod kontrolom države. To su mnoge zemlje u svijetu već radile i smatram da sve ovo što se događa u Hrvatskoj, silni napadi opozicije i krivca za slučaj Agrokor, samo je hrvatska specifičnost. S moje strane, čestitke Vladi na ovakvom potezu’, rekao je Linić.

Njegovi bivši stranački kolege iz SDP-a preko svojih su usta češće prevaljivali hvalospjeve Todoriću nego oni iz HDZ-ova tabora, s kojima je vlasnik Agrokora oduvijek bio bliskiji.

Bivši šef socijaldemokrata Zoran Milanović pozitivnim je ocijenio kupnju Mercatora. 'Mislim da je to dobra stvar za Hrvatsku i širenje hrvatske proizvodnje, svi ćemo od toga imati koristi', kazao je.

Zlatko Komadina 2014. godine izjavio je: 'Naravno da mi je Todorić prihvatljiviji od stranih vlasnika kapitala. Sigurno je on socijalno osjetljiviji prema radnicima koji rade u njegovoj tvrtki nego neki inozemni vlasnik koji ne živi ovdje.'

Povodom Agrokorove kupnje slovenskog Mercatora njegov stranački kolega Gordan Maras iste godine je kazao: 'To je velik uspjeh hrvatskog gospodarstva, ali prvenstveno Agrokora. Čestitam i Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je postigao velik poduzetnički uspjeh, proširio svoju kompaniju na regionalno tržište te stvorio regionalnog lidera u maloprodaji.'

Već je gotovo antologijska izjava nekadašnjeg SDP-ova potpredsjednika Vlade u doba Zorana Milanovića, Branka Grčića, koji je rekao: 'Kada Agrokor kihne, prehladi se cijela ekonomija', napomenuvši da se ne bi smjelo širiti loše vijesti o toj kompaniji.

Prvi potpredsjednik Milanovićeve vlade, Radimir Čačić, svojedobno je čak kazao kako je 'interes Agrokora, interes Hrvatske'.'Ivica Todorić zaslužuje maksimalnu pažnju i respekt kao poslovni čovjek u ovoj zemlji koji je dao izvanredne rezultate', poručio je 2012.

HDZ-ovi premijeri Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko također su rijetko ili nikada istupali u javnosti o Todoriću i Agrokoru.

Sanader se jednom ukazao na otvorenju Todorićeva pogona. Nakon što je prošetao između svinjskih polovica u PIK-u Vrbovec Sanader je diplomatski kazao: 'Evo, mi u Vladi podržavamo otvaranje radnih mjesta i uvijek dolazimo ondje gdje se otvaraju ista.' I to je bilo to.

Njegov ministar Božidar Pankretić potkraj 2009. nije skrivao ushićenje prilikom otvaranja Konzumove trgovine, također u Vrbovcu, te je okupljene pozvao da upute 'gromoglasan pljesak Ivici Todoriću za viziju i sve što je učinio za Agrokor i Konzum'. Među okupljenima tada nije bilo samog Todorića.

Da pogoduje Todoriću, prozivali su poljoprivrednici resornog ministra Petra Čobankovića u vladi Jadranke Kosor. Optužili su ga da poljoprivrednom politikom pogoduje Agrokoru, što je on odbacio: 'Nisam čovjek Ivice Todorića i krupnog kapitala. Svoj posao radim pošteno i savjesno.'

Jadranka Kosor bila je toliko oduševljena Todorićevim poslovnim poduhvatima da je na svečanosti kojom se proslavljalo Agrokorovo preuzimanje Vupika 2010. rekla da bi ga najrađe pozvala u Vladu, ali da zna da će njegov odgovor bit negativan.

A zbog poljoprivredne politike navodno je Tomislav Karamarko zaratio s Todorićem. Nikada nije o tome otvoreno govorio, niti dao ijednu izjavu o Agrokoru. On je 2015., prema medijskim napisima, na sjednici Predsjedništva HDZ-a kazao kako se neće dati impresionirati tvrdnjama da se mora voditi računa o desecima tisuća radnih mjesta u Agrokoru te je kritizirao dotadašnju politiku poljoprivrednih poticaja. S Todorićem je prema medijskim napisima ipak komunicirao. Navodno je bio dovoljan jedan poziv pa da Karamarko Zdravka Marića, dotadašnjeg zaposlenika Agrokora, imenuje ministrom financija.