OZBILJNE PRIJETNJE

Ovako sindikati u svibnju misle izazvati paralizu sustava

23.04.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Prvosvibanjski prosvjed, pa referendum 17. svibnja među članstvom o blokadi sustava, a nakon toga, ako zaposlenici budu za štrajk, slijedi jedan ili niz štrajkova koji će paralizirati sustav, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije koju je organiziralo dvanaest sindikata državnih i javnih službenika

Prema anketi koju su proveli među svojim sindikalnim povjerenicima, čelnici sindikata, kazali su, kako je članstvo spremno na najubojitije oružje koje u Hrvatskoj još nije upotrijebljeno, a to je blokada usluga građanima, i to ne samo na sat ili dan, već sve do ispunjenja zahtjeva koje će staviti pred Vladu RH.

'Tražimo vraćanje svih oduzetih prava, povlačenje zakona degradira TKU, usklađenje rasta plaća s onim sektorima u kojima one rastu, izmjenu Zakona o reprezentativnosti koji su napisali diletanti, promjenu ekonomske politike jer pet godina recesije pokazuje da se nešto naopako vodi i ispriku zaposlenicima javnih i državnih službi', kazao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Ribić je naveo kako je od 2009. do danas zaposlenima u javnim i državnim službama oduzeto 7,4 milijardi kuna a da se situacija u državi nije nimalo popravila.

Ako ne prođe referendum o blokadi sustava, sindikati najavljuju da će ići s referendumom o povjerenju Vladi RH koja je, prema Ribićevu mišljenju, bahata, licemjerna i umišljena bez pokrića.

'Godinu dana Zoran Milanović nije našao za shodno razgovarati sa sindikatima i onda smo sada preko ministra Miranda Mrsića uoči prvi svibnja i lokalnih izbora pozvani da se nađemo s njim. Odbili smo ponudu jer je to krajnje licemjerno', istaknuo je Ribić.

Upitani očekuju li da će najavljene blokade izazvati gnjev građana, sindikalisti u sindikatima uvjereni su kako će građani imati razumijevanja za njihove akcije, jer rezanjem njihovih prava, Vlada zapravo građanima uskraćuje pravo na kvalitetnu uslugu.