IDU LI JOSIĆ I ŠEKS TIM STOPAMA

Ovako se Ante Pavelić borio protiv ćirilice

25.10.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Tjednik Novosti u svom najnovijem broju na naslovnici donosi arhivski broj Narodnih novina iz 1941., kada je zločinački Pavelićev režim zakonom zabranio korištenje ćirilice na području tzv. Nezavisne Države Hrvatske

U jeku desničarske kampanje protiv ćirilice u Vukovaru i drugim hrvatskim sredinama u kojima se primjenjuju odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u RH, Novosti podsjećaju da borbu protiv manjinskog pisma nije originalna ideja Tomislava Josića i njegova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Naime, u zakonu koji je tiskan 25. travnja 1941. za zločinačkog ustaškog režima Ante Pavelića govori se o zabrani ćirilice te o provedenoj zakonskoj odredbi tog pisma.

Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice u endehaziji potpisao je predsjednik zakonodavnog povjerenstva pri Poglavniku dr. Milovan Žanić. U Provedbenoj naredbi Ministarstva unutarnjih poslova o zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice koju potpisuje tadašnji šef policije dr. Andrija Artuković stoji sljedeće: 'Zabranjena je svaka uporaba ćirilice na cijelom području Nezavisne države Hrvatske. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i sve javne napise.'

Ministar policije Artuković sukladno tome je 'naredio da se na cijelom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu'. Zatim, 'svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno'. A 'svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnije u roku od tri dana skinuti'. Kaznene odredbe za upotrebu ćirilice: 'Prekršitelji ove naredbe kaznit će se po upravnim oblastima novčano do 10.000 dinara i zatvorom do mjesec dana.'

Podsjetimo, na javnoj tribini o ćirilici održanoj jučer u Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nastupio je Vladimir Šeks koji je u ime čak 52 saborska zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i HSP-a dr. Ante Starčević podržao zahtjev da se Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta, a da su dvojezične ploče u tom gradu postavljene protuzakonito i treba ih maknuti.


Šeks se još založio da se u Saboru otvori rasprava o tome da treba primjenjivati članak 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'To znači da se nisu smjele postavljati ćirilične ploče u Vukovaru jer je veliki dio hrvatskih branitelja, građana Vukovara i javnosti bio protiv toga i upozorio Vladu da to ne čini, jer će biti u suprotnosti s člankom 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Po tom članku se prava nacionalnih manjina iz Ustavnog zakona i svih zakona koji se odnose na nacionalne manjine trebaju tumačiti i primjenjivati tako da to bude u interesu razumijevanja, sklada hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina', istaknuo je Šeks.

Noćno postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru nazvao je 'ludim, glupim, pogrešnim i nerazumnim potez Vlade Zorana Milanovića. Također je osporio rezultate popisa stanovništva u Vukovaru, koji je, valja istaknuti, obavljen u mandatu HDZ-ove vlasti.

'Zato tražimo da se stavi moratorij na primjenu zakona i na postavljanje nezakonito stavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru. Tražimo i da se izmjeni članak 12 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, jer prema njemu nacionalne manjine imaju pravo na službenu i javnu uporabu jezika i pisma ukoliko ih ima jedna trećina. Mi tražimo da se taj prag pomakne na više od 50 posto pripadnika nacionalnih manjina, kao što je to bilo do 2000. godine', rekao je Šeks.

U ime Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991, Vesna Bosanac rekla je da ih postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru smeta jer su pod tim pismom ubijani i maltretirani hrvatski branitelji. Naglasila je i da još nisu pronađeni svi nestali Vukovarci te da su ratne rane još uvijek otvorene. 'Naše rane su još otvorene i ćirilica nas vraća u to vrijeme', rekla je dr. Bosanac.