pati socijala

Ovako izgleda bijeli štrajk: Suci odgađaju i sporove o ovrsi i posvajanju djece

27.01.2024 u 09:36

Bionic
Reading

U prva četiri dana bijelog štrajka sudaca, prema podacima iz eSpisa, suci su odgodili 127 ročišta u predmetima obiteljskog prava, piše u subotu Jutarnji list.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da se uočava trend povećanja onih u kojima zbog odgode može doći do ugrožavanja dobrobiti djeteta i nastati nepopravljiva šteta. Kažu da raste broj odgođenih sporova o roditeljskoj skrbi, o ostvarivanju osobnih odnosa i sporova o uzdržavanju djeteta.

Najviše je odgoda na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu (34), potom u Splitu (28) te u Rijeci (10). Odvjetnica Una Šeparović Zečević, koja se bavi obiteljskim pravom, tvrdi da suci odgađaju sve vrste obiteljskih predmeta. - Imala sam odgodu u parnici za bračnu stečevinu i za uzdržavanje, a kolegica u predmetu za skrbništvo - kaže Šeparović Zečević.

Iz podataka eSpisa proizlazi da odgode nije bilo samo u predmetima međunarodne otmice djeteta i privremenog povjeravanja djeteta drugoj osobi, ustanovi socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji.

U jednom je slučaju bilo odgođeno ročište za nadomještanje pristanka za posvojenje djeteta, odgađala su se ročišta za odobravanje, odnosno izmjenu plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, u jednom je slučaju odgođena čak i ovrha nad djetetom (njegovo oduzimanje), u jednome promjena djetetova prebivališta, u jednom slučaju odgodila se odluka o zabrani približavanja djetetu, a u tri je slučaja odgođeno donošenje odluke o privremenoj mjeri s kime će dijete živjeti.

Najviše odgoda je u sporovima o ostvarivanju osobnih odnosa, o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djeteta. Na upit osjećaju li se u njihovoj službi posljedice bijelog štrajka sudaca, Središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovara da se uglavnom odgađaju postupci u predmetima u kojima se odlučuje o načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, odnosno razvodima braka s maloljetnom djecom te reguliranju ostvarivanja roditeljske skrbi kod prestanka izvanbračne zajednice roditelja maloljetnog djeteta i slično. Tu je riječ o suđenjima koja su tužbom ili prijedlogom pokrenuli roditelji, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.