SLUŽBENI WEB REFERENDUMA

Ovako Grci odbrojavaju do 'dana D'

01.07.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Referendum na kojemu u nedjelju, 5. srpnja, građani Grčke trebaju odlučiti hoće li prihvatiti ili odbiti nove mjere predložene od EU-a i MMF-a, dobio je i svoju službenu internetsku stranicu. Vlada Aleksisa Ciprasa potrudila se složiti stranicu koja dobro izgleda i koja, doduše, sadrži većinom informacije koje potiču da se glasa OXI, odnosno, NE

Prva stvar koju čovjek primijeti kada dođe na službenu stranicu grčkog referenduma - koja ima verziju i na grčkom i na engleskom jeziku - jest fotografija premijera Aleksisa Ciprasa. Druga stvar je, pak, odbrajanje do 'dana D', odnosno, 5. srpnja, do kojega je ostalo - u trenutku pisanja ove vijesti – 3 dana, 19 sati i 50 minuta. Sekunde se ipak ne pokazuju, to bi bilo doista pretjerano dramatično.

Kada se klikne na opciju 'About us', može se naći da iza službene stranice referenduma stoji Generalni sekretarijat za komunikacije grčke vlade, a zanimljivo je i koje se rubrike nude na stranici.

Prva donosi pregled referenduma, njih sveukupno 34, koji su se održali u raznim članicama Europske unije oko europskih tema od 1990. godine. Druga nudi raznolike infografike, primjerice, o socijalnim posljedicama mjera štednje na grčko društvo, dok je vjerojatno najzanimljivija rubrika koja objašnjava čemu referendum.

'Nakon pet mjeseci intenzivnih razgovora i teških pregovora između Grčke i partnerskih kreditora (EK, ECB, MMF) kojima je bio cilj razbiti blokadu novčane pomoći, u petak, 25. lipnja, Grčka je dobila ultimativni prijedlog koji je bio usmjeren protiv grčke demokracije i grčkog naroda', piše na početku objašnjenja zbog čega je referendum raspisan.

U svakom slučaju, čini se da je stranica referenduma, iako vrlo informativna, postavljena tako da se ljude potiče da glasaju s NE, što i nije iznenađujuće jer to je i želja onih koji su referendum raspisali.