nacionalni park krka

Ovako će posjetitelji Skradinskog buka i Roškog slapa uživati tijekom zime

03.12.2018 u 08:58

Bionic
Reading

Skradinski buk i Roški slap lijepi su i tijekom zime, a zimski programi obilaska u Nacionalnom parku Krka nude mogućnost istraživanja biciklističkih ruta i pješačkih staza od 3. prosinca 2018. do 31. ožujka 2019.

Skradinski buk najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Zadivljujuća ljepota 17 sedrenih stepenica slapa samo je jedna od mnogih zanimljivosti koje se kriju na tom području. Poučno-pješačka staza duga 1 900 metara vodi oko slapova i upoznaje, preko edukativnih tabli, s raznolikim biljnim i životinjskim svijetom Parka.

Osim toga, obilazak Parka u zimskim mjesecima pruža mir pa se posjetitelji mogu detaljnije upoznati sa svime što nudi, izvijestili su iz tog nacionalnog parka.

Na Skradinski buk može se doći i iz Skradina, šetnjom ili biciklom, sa Skradinskog mosta. Uređena, tri i pol kilometra duga biciklistička i pješačka staza vodi tik uz rijeku, teren nije zahtjevan, a kretanje i orijentaciju olakšava i mobilna aplikacija "Krka National Park Tour", koja daje i informaciju više o sadržajima koji se nude u Parku. Najmlađima je namijenjena besplatna aplikacija odnosno interaktivna igra "Edukativna staza znanja KrkaKids".

  • +11
Turisti uživaju u NP Krka Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz Nacionalnog parka "Krka" ističu i kako je staza Stinice- Roški slap- Oziđana pećina, nekada lugarev put, jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, opremljena edukativnim tablama s detaljnim informacijama o posebnostima Parka. U dva i pol do tri sata, koliko je predviđeno trajanje šetnje stazom, mogu se vidjeti močvarni kraj, zelena Krka tjesnaca Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, otok Visovac i stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama. Duž staze je osam odmorišta s klupama i desetak poučnih ploča s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnima za područje NP "Krka", geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima.

Osim toga, na području Nacionalnog parka "Krka" uređeno je 14 novih biciklističkih ruta, koje pružaju potpuno drugačiju mogućnost istraživanja Parka i onih njegovih predjela koji su do sada bili skriveni i teško dostupni. Rute su podijeljene u tri kategorije: brdske, cestovne i treking, s različitim stupnjevima zahtjevnosti, kako bi svaki sportaš i rekreativac mogao pronaći onu koja će mu odgovarati. Biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom namijenjene su brdske rute, cestovne će se svidjeti sportašima u formi koji traže fizički zahtjevne sportske izazove, dok su treking-rute predviđene za aktivne obiteljske izlete u prirodi i povremene rekreativce. Sve su rute kružne i detaljno označene kako bi se posjetiteljima olakšalo kretanje. Popis svih ruta, detaljne opise i GPS tragove mogu se pronaći na: http://www.npkrka.hr/stranice/krka-bike/286.html.

Za sve programe od 3. prosinca 2018. do 31. ožujka 2019. cijena jednokratne ulaznice je 30 kuna po osobi za odrasle i 20 kuna za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.

Iz Javne ustanove Nacionalnog parka "Krka" podsjećaju da je zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke.