HAKIRANA AMERIČKA VLADA

Ovako Anonymousi osvećuju smrt informatičkog genija

27.01.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Skupina informatičkih pirata Anonymousa objavila je u subotu da je napala mrežnu stranicu Povjerenstva za presude američke vlade kako bi se osvetila za smrt Aarona Swartza, informatičkog genija i zagovornika slobodnog korištenja interneta koji je počinio samoubojstvo sredinom siječnja

U videosnimci objavljenoj na YouTubeu, Anonymousi su obećali da će objaviti vladine podatke prikupljene na stranici povjerenstva, neovisne agencije ministarstva pravosuđa koja preispituje presude, u koju je očito provaljeno u subotu ujutro.

Anonymousi su zaprijetili da će objaviti ključeve za šifriranje spisa, što bi moglo zadati teškoće sucima i drugim saveznim zaposlenicima, rekavši da je napad prosvjed protiv nepravednog postupanja ministarstva pravosuđa prema Aaronu Swartzu.


Swartz, informatički genij koji je imao tek 14 godina kada je sudjelovao u razvoju formata RSS i koji je bio i suosnivač društvene mreže Reddit, objesio se sredinom siječnja u svom domu u New Yorku u 26. godini.

Za presnimavanje više milijuna književnih i znanstvenih natuknica iz informatičke arhive dostupne samo uz pretplatu (JSTOR) pomoću računala sakrivenog u ormaru uglednog istraživačkog sveučilišta u Massachusettsu (MIT) mogao je dobiti 35 godina zatvora i globu od milijun dolara.

Anonymous u svom videu osuđuje 'uključivanje FBI-ja' i 'pretjerani progon' pravosudnih tijela koji je prouzročio tragediju Aarona Swartza i drugih aktivista.

Pirati dodaju da su ušli u više informatičkih mreža američke vlade i presnimili tajne podatke koje mogu objaviti.

Uspoređujući podatke s nuklearnim oružjem, Anonymousi ističu da su pribavili 'dovoljno nuklearne opreme za izradu oružja s više bojnih glava'. Tvrdi da su kadri napasti ministarstvo pravosuđa i vladine agencije koje ugrožavaju slobodu pojedinca.

FBI je u priopćenju rekao da je poveo kriminalističku istragu o tom napadu za koji je doznao neposredno nakon njegova izvršenja.

Skupina je priznala odgovornost za informatičke napade diljem svijeta, napose na bankovne mrežne stranice MasterCarda i Vise, na američko ministarstvo pravosuđa te na tunisku i jemensku vladu.