MILANOVIĆ U KOPRIVNICI

'Ovaj vlak je primjer kako treba funkcionirati gospodarstvo'

09.04.2015 u 18:29

  • +2

Premijer Milanović na prvoj redovnoj vožnji novog vlaka na relaciji Zagreb - Koprivnica

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio je u srijedu iz Koprivnice, u koju se dovezao prvim od 44 motorna vlaka koja za HŽ proizvodi Končar -Električna vozila, kako je riječ o potpuno hrvatskom proizvodu koji bi trebalo pokušati prodati u inozemstvo

"Vlakovi će izići iz hrvatskih tvornica i rezultat su rada i dizajna naših ljudi, financirali su ga HŽ Putnički prijevoz, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, dakle potpuno hrvatska priča i trebalo bi je pokušati prodati u inozemstvo", rekao je Milanović.

Izvozu se, kaže, nada no ništa se, ističe, ne može na silu.

"Zato i idemo u zemlje srednje Azije, bivšeg SSSR-a, jer oni imaju potrebu za ovakvim stvarima", rekao je Milanović.

"S posebnim ponosom danas smo se vozili redovitom vožnjom ovog prvog od 44 vlaka i čestitam svim sudionicima tog posla, a prije svega Končaru, HŽ Putničkom prijevozu i HBOR-u. Ovo je primjer kako treba funkcionirati gospodarstvo u cjelini: domaća pamet, kompletno domaća tvrtka, domaća banka koja to financira i domaći korisnik", rekao je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Do početka 2017., kazao je, imat ćemo gotovo u potpunosti obnovljen vozni park, a željeznica bi polako trebala zauzeti mjesto koje joj u društvu pripada.

"Ovaj vlak za putnike znači da će se ubuduće voziti u modernom i udobnom vlaku. Vrijednost jednog vlaka je oko pet milijuna eura, a ukupna vrijednost za sva 44 vlaka je 1,6 milijardi kuna.

Do kraja godine još će biti isporučeno 16 vlakova, a do početka 2017. svi, najavio je predsjednik uprave HŽ-a Dražen Ratković. Sigurno će se povećati i broj i frekvencija vlakova, rekao je a očekuje i povećan broj putnika.

"Ovaj vlak spada u visoku tehnologiju i malo je država u svijetu koje ovladavaju takvom tehnologijom pa stoga možemo biti ponosni", poručio je predsjednik Uprave Končar Elektroindustrija Darinko Bago.