MJERE PREVENCIJE

Otvoreno o obiteljskom nasilju: Strah od prijavljivanja postoji zbog problema nadgledanja

29.03.2023 u 23:29

Bionic
Reading

Tragičan slučaj u Vinkovcima, sin ubio oca, čeka se policijska istraga. Je li obiteljsko nasilje u porastu? Mogu li se ovakvi slučajevi prevenirati? Poduzimamo li dovoljno kao društvo? Što učiniti ako svjedočimo nasilju?

O tome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, govvorili, prof. dr sc. Ante Bagarić, dr. med., psihijatardr. sc. Erik Brezovac, sociolog, Fakultet hrvatskih studija, te Miren Špek, izvršnI direktor Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima.

Bagarić je rekao kako je ovaj čin postao uobičajeni način izvršenja nasilja u obitelji i zločina.

'Mi u sebi imamo destruktivni potencijal i on je u nama. Zrelost je prihvatiti sebe i kao agresivnu osobu, a zrelost je kako da ta agresivnost donese nama i drugima što manje štete', naglasio je.

Špek je rekao kako od 2013. godine nacionalni centar ima od tada do danas 15 tisuća poziva. 'Nacionalni centar ne bilježi porast nasilja, već porast pozivatelja koji su spremni o nasilju progovarati', istaknuo je.

Špek naglašava kako je vidljiv porast nasilja u obitelji, te osobe koje su zlostavljane traže suosjećanje i razumijevanje stoga što nisu to nisu dobile od institucija koje su za to zadužene, pritom žele sigurnost i zaštitu.

Kaznena djela nasilja u obitelji su u porastu 250 posto od 2015. godine.

Brezovec je rekao kako društvo na tragedije reagira, ali je problem, kako kaže, to što na nasilje gledamo površno.

Kaznena djela su se u svome broju gotovo izjednačila s prekršajnim djelima.

'Reakcija na stres je regresivnija i nezrelija. Prirodno je da se u stresnoj situaciji ponašamo neprirodno', rekao je Bagarić.

Otvoreno o obiteljskom nasilju Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Naglašava kako je važno pogotovo kod djece razvijati mentalni sustav koji su zaštićujući da se ne bi dogodilo da mladi čovjek reagira na stres s oružjem. 'U društvu se trebaju razvijati instrumenti dobre komunikacije', rekao je.

Špek ističe kako postoji strah od prijavljivanja stoga što postoji problem nadgledanja.' Mi u Hrvatskoj imamo malo onih koji se bave s psihosocijalnim tretmanom počinitelja', rekao je.