veliko glasačko tijelo

Otvoreno o covid dodatku: 'Umirovljenici se nisu nikome prodali niti će se prodati. Oni traže svoje mjesto pod suncem i da im mirovina bude dostatna za život'

13.04.2021 u 22:45

Bionic
Reading

Dva tjedna prije lokalnih izbora 850 tisuća umirovljenika dobit će COVID dodatak. Hoće li on biti dovoljan za 'krpanje' kućnog budžeta umirovljenika i kakva je budućnost drugog stupa mirovinskog fonda?

'Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika su prošle godine u travnju dostavili zahtjev premijeru i Ministarstvu i od tada se radi na COVID dodatku', kazala je Višnja Fortuna gostujući u Otvorenom HRT-a u kojem se razgovaralo o covid dodatku umirovljenicima.

Hrvatska stranka umirovljenika nam se priključila i žaljeli bi da nam se priključe svi, kazala je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Dodala je kako ne mogu biti potpuno zadovoljni ali da je ipak 850 tisuća umirovljenika dobilo pomoć. Od 400-1.200 kuna, uz cenzus od 4.000 kuna.

'Umirovljenici se nisu nikome prodali niti će se prodati. Oni traže svoje mjesto pod suncem i da im mirovina bude dostatna za život', kazao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Izvijestio je kako po nekim procjenama svakome umirovljenku treba 500 do 700 kuna za dodatne troškove zbog pandemije (maske, dezinficijensi, dodaci prehrani i skuplji lijekovi...). Napomenuo je da u Hrvatskoj 120.000 umirovljenika ima mirovinu manju od 1500 kuna.

Umirovljenici, veliko glasačko tijelo Davorko Vidović citirao je jednog umirovljenika koji kaže 'Daj Bože da su izbori barem dva puta godišnje. S nama se računa kao s redovitim biračima i zadovoljni smo s malo'.

Smatra kako ova mjera neće polučiti rezultat i umirovljenike usmjeriti da glasaju za HDZ. Kazao je kako je prije točno godinu dana osobno prezentirao program interventnih mjera za COVID krizu. Intervencija treba za 21 skupinu ljudi u Hrvatskoj pogođenih COVID krizom. Tako su to s 505 mjera napravili u 126 zemalja, tvrdi.

Hrvatska je, dodaje - u ožujku donijela 63 mjere, od kojih su se samo 2 odnosile na socijalnu zaštitu. A novci nisu bili predviđeni u proračunu, tvrdi.