u daruvaru

Otvoren Veteranski centar, Plenković najavio izgradnju novih

13.11.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Najveća podružnica Veteranskog centra otvorila je vrata hrvatskim braniteljima u Daruvaru u ponedjeljak, a predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je, na svečanosti otvorenja, da je u planu izgradnja novih podružnica.

Veteranski centar u Daruvaru prostire se na 10 hektara, ima 105 soba za 200 korisnika, kao i pet soba za 100-postotne invalide koji su potrebiti njegovatelja. Jedina je podružnica građena od temelja, a ostale, u Petrinji, Sinju i Šibeniku dograđivane su ili proširivane.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja daruvarske podružnice je 14 milijuna eura. Centar je smješten na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, koja je istovremeno blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja, a u neposrednoj blizini su i Daruvarske toplice odnosno zdravstveno-rehabilitacijski, sportsko-rekreacijski i turistički sadržaji.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je politika Vlade prema braniteljima konzistentna te da je u planu izgradnja još podružnica, također putem EU fondova.

Podsjetio je da je projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan 45 milijuna eura, pri čemu je 85 posto investicije financirano iz EU fondova.

U sklopu svakog veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata, a u centrima će se na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da je svaki Veteranski centar istovremeno i centar razvoja u kojem se pruža savjetodavna pomoć, održavaju edukacije, radionice, seminari, treninzi, osnažuju se potencijali korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te za uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

U Veteranskom centru u Daruvaru bit će otvoreno 50-ak radnih mjesta, a na svečanosti otvorenja su nazočili i ministar regionalnog razvoja Šime Erlić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'