'TIHA REVOLUCIJA' U ENGLESKOJ

Otvaranje masonskih loža: kraj tajnovitosti?

11.03.2012 u 18:58

Bionic
Reading

U svijetu imaju oko šest milijuna članova, u SAD-u dva milijuna, u postojbini Engleskoj i Walesu oko 250 tisuća, a i u Hrvatskoj djeluju tri lože. Tajno društvo slobodnih zidara iliti masona već više od četiri stoljeća jedna je od orijentacijskih točaka mnogih teorija zavjere. No dio zloglasnog, tajnovitog vela oko tih, navodno, strogo hijerarhiziranih bratstava mogao bi pasti u 21. vijeku – barem ako je vjerovati Ujedinjenoj velikoj loži Engleske, koja je ovih dana objavila' prvo nezavisno izvješće' o svom radu

Tajnovito društvo koje istovremeno pokušava ostaviti dojam suvremenosti i transparentnosti teško će uvjeriti brojne skeptike u svoje namjere i plemenitost.

Pa ipak, prema pisanju BBC-ja, otočki masoni pokušavaju pokrenuti 'otvorenu raspravu' pred 300. godišnjicu svog postojanja. Veliki sekretar Ujedinjene velike Lože, Nigel Brown, tvrdi da želi osloboditi svoje udruženje od mitova iz prošlosti. Osim optužbi za klikaštvo i korupciju, njihova uloga djelovanjem konspiracijskih teoretičara razmahuje se do nevjerojatnih uvjeravanja da su masoni dizajnirali egipatske piramide, optužbi za orkestriranje Francuske revolucije, uništavanje palestinskog naroda ili podrivanje neovisne Hrvatske u talu sa židovima, jugokomunistima itd…

Među tezama koje bi Brown htio opovrgnuti jest uvjerenje da se masoni umrežuju na profesionalnoj osnovi: tvrdi da je to po masonskim pravilima zabranjeno. No s druge strane, ista ta pravila nalažu pomaganje braće zidara i čuvanje tajni, što se doima kao plodna osnova za razvoj klikaških i mafijaških odnosa. Pogotovo zbog tradicije da se u masone regrutiraju društveni uglednici, pa su tako članovi slobodno-zidarskih bratstava bili, recimo, mnogi američki državnici (Washington, Franklin), kao i njihovi europski pandani, razni bogataši i aristokrati. Zbog toga se raširio dojam da masonski krugovi iz skrovitosti svog tajnog društva upravljaju – ili bi mogli upravljati - svijetom mimo javnih institucija i hijerarhija.

Brown legendom naziva i priču o električnom šoku koji pri rukovanju navodno koriste neki službenici tog mahom muškog bratstva poznatog po tajnovitom inicijacijskom obredu. No istovremeno, on smatra da je malo mistike i tajanstvenosti poželjno jer će tako članstvo u bratstvu biti primamljivije… Isto tako, Brown bi volio da se s masona skine imidž uvrnutosti i mračnjaštva, te da se promovira prijateljstvo i zabava. No pitanje je kako će na sve te promjene u 'rebrandiranju' reagirati konzervativniji krugovi. Masoni bi, smatraju neki, otvaranjem prema javnosti postali još sličniji elitističkim klubovima poput Rotarijanaca.