POKRET OTOKA

Otočani polegli na ručnike pred Saborom: Evo što zapravo žele

19.06.2017 u 11:11

Bionic
Reading

Od ranog jutra ispred Sabora se održava prosvjed inicijative Pokret otoka, što je zapravo pokret otpora protiv Zakona o koncesijama. Tvrde da smo na dobrom putu da po Hrvatskoj obali imamo plaže za bogate i siromašne, da poduzetnici koji dobiju koncesiju smiju raditi s plažom gotovo što ih je volja… Donosimo vam odgovore na pitanja što je to je Pokret otoka i koje su to sporne točke u Zakonu o koncesijama protiv kojih se bune

Maja Jurišić iz ove inicijative za tportal je kazala kako transparentnost donošenja novog zakona nije bila na razini. Smatra da se sve radilo ispod žita i da javnost nije bila dovoljno informirana o novom zakonu. Teško je, kaže, bilo moguće sve vezano za zakon poloviti jer je rađen posljednjih godinu i pol. 'Teško je bilo poloviti tko je ministar, a kamoli ovo', dodaje.

Na stranici Pokreta otoka slikovito je opisano ono što bi se moglo dogoditi na hrvatskim plažama.

'U slavnoj epizodi Alana Forda 'Pas od milijun dolara' Bob Rock i Alan Ford su na kratkom odmoru i izležavaju se na plaži. Mir im poremeti smeće koje im dolijeće preko obližnjeg zida i onda shvate: oni su na plaži za siromašne, a otpaci hrane im stižu s plaže za bogate. Bob Rock se iznervira i vikne: 'Hej bogatuni, ovo nije javno skladište nego slobodna plaža!', a preko zida mu samo rezignirano uzvrate: 'Čuj, ovi se siromasi još bune'. Čitali smo izvrstan Alan Ford ljeti na slobodnim jadranskim plažama, bezbrižno se smijali i razumjeli da se ispod humora radi o kritici klasne podjele u Americi, no nismo ni slutili da će desetljeće, dva kasnije alanfordovska situacija doći i do nas', kažu i kao primjer uzimaju dubrovačku plažu Banje.

Što je Pokret otoka?

Pokret je samoodrživa i solidarna mreža otočana i ljubitelja otoka koji kroz povezivanje pojedinaca, organizacija i ideja izgrađuje odgovorno i održivo društvo.'Vlastitim primjerom i zajedništvom potičemo na  preuzimanje odgovornosti za budućnost otoka', kažu sami o sebi. U mrežu su uključena 29 otoka.

Sporne točke Zakona o koncesijama i cijele procedure

1. Zakonom o koncesijama trebao bi postati krovni zakon prema kojem će se morati uskladiti svi ostali zakoni, među ostalim i Zakon o pomorskom dobru. Iz Pokreta otoka smatraju da izmjena Zakona o koncesijama nije samo izmjena jednog zakona, već nekoliko njih. Zato traže da se makne iz procedure i da se o njemu provede široka javna rasprava.

2. Prijedlog Zakona nije stavljen u postupak javnog savjetovanja. Tvrde da se nekome izuzetno žuri donijeti ovaj Zakon jer se na dnevni red stavlja u trenutku političkog kaosa u državi. U isto vrijeme, naglašavaju, na otocima kreće turistička sezona i većina otočana se ne može fokusirati i uključiti u cijeli proces o kojem će danas-sutra ovisiti i njihova egzistencija.

  • +5
Pokret otoka Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

3. Tvrde da se Zakonom o koncesijama otvaraju vrata manipulacijama i zloporabi samih koncesija, nisu propisana jasna pravila upravljanja i strategije razvoja. U prijedlogu Zakona nije predviđeno da se prilikom dodjele koncesije uključi zainteresirana javnost u postupak odabira koncesionara. Smatraju da je važno da u tome sudjeluju predstavnici lokalnih zajednica na čijem teritoriju se provodi koncesija.

Najspornijim smatraju činjenicu da Zakon ne govori o financijskoj moći i stabilnosti onih koji koncesije dobivaju. Karikirano: Plažu u koncesiju dobije tvrtka koja je zadužena kod banke. Tvrtka bankrotira, ne može vraćati kredit i tko sjeda na koncesiju? Banka koja dobiva založno pravo na tu koncesiju, tj. na plažu.

Zakon omogućava i prenošenje koncesije s jednog subjekta, koji je prvotno koncesiju dobio na drugog.

Što predlažu?

Pokret otoka žele da se u Zakon doda članak kojim se Pomorsko dobro izuzima iz Zakona o koncesijama, da se prijedlog Zakona vrati u normalnu proceduru i da se provede široka javna rasprava. Smatraju da je potrebno dugoročno strateško promišljanje upravljanja Pomorskim dobrom i koncesijama.