OLUJA NA OBZORU

Hladni tuš za prosvjednike: Marić obznanio da je Zakon o koncesijama već usuglašen

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 18.06.2017 20:18
  • Objavljeno 18.06.2017 u 18:06
Prosvjed Pokreta otoka / Zdravko Marić

Prosvjed Pokreta otoka / Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Ministar financija Zdravko Marić obznanio je poslijepodne, nakon jutrošnjih koordiniranih prosvjeda Pokreta otoka duž jadranske obale, da u Saboru neće biti trećeg čitanja prijedloga Zakona o koncesijama, što je zahtjev prosvjednika. Marić je objasnio da je taj zakonski prijedlog prošao dva čitanja, te je postignuta visoka razina zadovoljstva oko provedene javne rasprave i usuglašavanja, što je trajalo godinu i pol

Upitan znači li njegova izjava o usuglašenosti prijedloga da neće biti trećeg čitanja, ministar je odgovorio da za trećim čitanjem nema potrebe. 

'Apsolutno nema potrebe za novim čitanjem. Godinu i pol dana je Zakon na ovaj ili onaj način u javnoj raspravi. Mogu reći vrlo odgovorno, iz perspektive Ministarstva financija i u ime kolega koji su radili na problematici koncesija tj. pravnog okvira zakona, da smo postigli jako visoku razinu zadovoljstva oko rasprave i usglašavanja, ne samo među resorima državne uprave već i šire.'

Ministar Zdravko Marić o Zakonu o koncesijama

Autor: youtube

Pod parolom 'Zatrubi za otoke i obalu, nek' nas čuju i u Zagrebu' u nedjelju su duž Jadranske obale održani prosvjedi inicijative 'Pokret otoka', platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se upozorava na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije 'Čujete li svoje otoke, svoju obalu?'.  

Inicijativa 'Pokret otoka' traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

  • +6
  • +3

Prosvjed Pokreta otoka

Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti', naveli su prethodno  u inicijativi, naglašavajući da neće odustati od svojih zahtjeva.

'Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju', ističu, najavljujući prosvjednu akciju na Markovom trgu u ponedjeljak ujutro.

Ministar Marić podsjetio je da je javna rasprava o Zakonu o koncesiji provedena u veljači i ožujku 2016., da su usuglašeni svi komentari, te je Zakon uveden  u Vladinu proceduru. Potom je Vlada premijera Tihomira Oreškovića uputila Zakon u Hrvatski sabor, ali je ta parlamentarna većina raspuštena, dodao je. Marić je podsjetio da je najviše komentara i primjedbi došlo od DORH-a, Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva uprave, a nakon provedene javne rasprave, svi su usklađeni.

Vlada Andreja Plenkovića isti je zakon provela kroz svoju proceduru i odlučili smo ga poslati u saborsku proceduru, istaknuo je ministar financija. U prvom čitanju koje je provedeno u veljači ove godine, 117 zastupnika je glasalo za, dva su bila protiv i četiri suzdržana, te je Zakon upućen u drugo čitanje, kazao je ministar Marić.

Zakon o koncesijama je naša uskladba s direktivama Europske unije, krovni je zakon koji definira pobliže postupke same dodjele koncesija, brojne procedure koje se tiču zaštite pozicije davatelja koncesija i nacionalnih interesa, traži studije izvodljivosti i općenito raznoraznih obrazaca koje je potrebno ispuniti da bi se dobila koncesija, dodao je.

Poziv Pokreta otoka na Markov trg

Autor: youtube

 To je transponiranje najbolje svjetske prakse europskih direktiva u naše zakonodavstvo, kazao je Marić.

 Pojedina područja koncesija regulirat će se zakonima i podzakonskim aktima iz tih pojedinih područja - poput Zakona o rudarstvu, Zakonu o žičarama, ili vrlo specifičnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, podsjetio je.

  Apsolutno nema potrebe za još jednu javnu raspravu, jer se Zakon gotovo godinu i pol nalazi u javnoj raspravi. Mogu reći vrlo odgovorno iz perspektive Ministarstva financija, i svih mojih kolega koji rade na problematici koncesija zakonodavnog okvira, da smo postigli dosta visoku razinu našeg zadovoljstva u smislu upravo provedene javne rasprave i usuglašavanja, rekao je ministar Marić.

 Procijenio je kako će Zakon unaprijediti poslovno okruženje u Republici Hrvatskoj, te istodobno ojačati nadzorne funkcije nad njim.

Prosvjed zbog koncesijskog natjecaja za plažu Zlatni rat

Prosvjed zbog koncesijskog natjecaja za plažu Zlatni rat

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

 Po novom Zakonu ugovor o koncesiji postaje upravni ugovor, koji za razliku od trgovačkog ugovora daje veću mogućnost samom davatelju koncesija, čime činimo iskorak u olakšavanju poslovanja i šaljemo jasnu poruku da je Hrvatska zemlja koja želi privlačiti investicije i zdravi kapital koji je spreman investirati i zapošljavati ljude u Hrvatskoj, naglasio je Marić.

 Zakonom vrlo detaljno pripisujemo povjerenstvo za dodjelu koncesija koje mahom, kako i danas između ostalog piše u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, čine stručnjaci i to renomirani ljudi koji u tom pojedinom području imaju što za reći odnosno znaju problematiku, dodao je.

 Odgovarajući na pitanje o prosvjedima ministar Marić je kazao kako je u hrvatskoj političkoj areni malo toga što nekoga može i treba iznenaditi; i sada obzirom na novonastale političkog okolnosti događa se ovaj moment gdje smo odjednom sada pod ovakvim konstatacijama i zaključcima, dodao je.

 Neke od amandmana koje su uputili zastupnici u Hrvatskom saboru idu za tim da treba uključiti predstavnike lokalne samouprave gradova i općina na kojima se koncesija dodjeljuje. Osobno nemam ništa protiv toga, dapače spremni smo na to, međutim isto tako ovim zakonom nije ograničeno imenovanje i predstavljanje u tom povjerenstvu bilo koga. Na tu problematiku treba gledati iz perspektive dobre namjere i vjere da se jednostavno kroz dodjelu koncesije potakne nekakva gospodarska i neka šira aktivnostima u pojedinoj jedinici lokalne samouprave, kazao je ministar Marić.

 Što se tiče saborske procedure, Hrvatski sabor će o tome odlučiti, no mi ne vidimo razloga da idemo dalje, jer smo već u kašnjenju zbog objektivnih okolnosti prema Europskoj komisiji, te da niti ne riskiramo nekakve moguće postupke, zaključio je ministar financija Zdravko Marić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!