POKRET OTOKA

Prosvjedi zbog plaža duž cijelog Jadrana, kreće se na Markov trg

18.06.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Pod parolom 'Zatrubi za otoke i obalu, nek' nas čuju i u Zagrebu' u nedjelju se duž Jadranske obale održava prosvjed inicijative 'Pokret otoka', platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se želi upozoriti na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije 'Čujete li svoje otoke, svoju obalu?'

Inicijativa 'Pokret otoka' traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

'U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti', navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Pokret otoka na Braču Autor: facebook

'Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju', ističu.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču, Hvaru, Visu, Rabu, Zlarinu pa i na Biševu, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Šolti i na Prviću.

  • +6
Prosvjed Pokreta otoka Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX

Inicijativa 'Pokret otoka' najavljuje također za ponedjeljak prosvjednu akciju na Markovom trgu u Zagrebu, te poziva sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju odlazak na more da im se pridruže. Prosvjed će započeti u 8.30 sati pred zgradom Hrvatskog sabora, a zastupnicima će se opet dijeliti zahtjevi i amandmani Pokreta otoka na sporni Zakon te ih se pozvati da glasaju proitv donošenja štetnog Zakona o koncesijama i za uključivanje javnosti u njegovu izradu.

'Ponesite opremu za plažu - šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!', stoji u pozivu.

'Pozivamo sve da nam se pridruže i podrže ovu akciju te sutra u Zagrebu jasno i glasno poručimo Vladi RH i svim saborskim zastupnicima da ne damo naše otoke i obalu!', priopćili su u nedjelju iz Pokreta otpora.

Izvijestili su da su jutros od 9 do 12 sati 'trubili hrvatski otoci i obala', te da su se akciji Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki danas pridružile stotine otočana i građana diljem Jadrana.