VLADIN 'CLEAN START'

Otkrijte tko i za koliko novca češlja HEP, HŽ, Ministarstvo financija, HRT...

26.09.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Sa zakašnjenjem od pola godine, Vlada je napokon 16. srpnja potpisala ugovore s tvrtkama koje u ovom trenutku češljaju najveća državna poduzeća i ministarstva ne bi li se osigurao dugo priželjkivani 'čisti početak' poznatiji kao 'clean start'. Tportal ekskluzivno donosi detalje ugovora s Ekonomskim institutom i Inženjerskim biroom te tvrtkama KPMG Croatia d.o.o. i BDO Croatia d.o.o. koji će državu koštati 2.328.750 kuna

Projekt 'Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja' ili 'Clean start' najavljivan je od prvog dana dolaska na vlast Kukuriku koalicije. Tvrdili su da državne tvrtke i ministarstva ne mogu normalno raditi dok se iz njih ne istresu svi kosturi i ne utvrde glavni razlozi neučinkovitosti, a cijeli projekt trebao je biti gotov do lipnja.

No, samo pripremni posao protegnuo se do 16. srpnja, kada je Vlada tek potpisala tri ugovora s Ekonomskim institutom i Inženjerskim biroom d.d. te tvrtkama KPMG Croatia d.o.o. te BDO Croatia d.o.o. Ta tri ugovora državu će koštati ukupno 2,3 milijuna kuna koje će izdvojiti iz proračunske pričuve,a tvrtke imaju ukupno 90 dana da pročešljaju resore koji su im zadani.

Ekonomski institut, zastupan po ravnateljici Sandri Švaljek, i Inženjerski biro s direktorom Mladenom Mlinarevićem(optuženom u aferi Planinska) potpisali su s premijerom Zoranom Milanovićem ugovor prema kojem će dobiti 912.500 kuna bruto ili 730.000 kuna neto ako do 16. listopada dobro protresu i pročešljaju Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, HEP, Hrvatske vode i Hrvatske šume.

O tome kako je moguće da tvrtka optuženog Mlinarevića u korupcijskoj aferi radi na tako važnom državnom poslu pisali smo prije dvadesetak dana a članak možete pročitati OVDJE.

Javni natječaj prošli su i KPMG Croatia d.o.o. koji češlja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo uprave (u dijelu poslova koji se odnose na poslove preuzete od Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku), Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatski centar za razminiranje i HRT. Ako taj posao odradi u roku, KPMG, zastupan po partneru Danielu Radiću, zaradit će 868.750 kuna bruto ili 695.000 kuna neto.

Na prvi pogled najmanji dio posla, pa stoga i najjeftiniji ugovor, dobila je tvrtka BDO Croatia d.o.o zastupana po predsjednici uprave Jeni Krstičević. Oni češljaju gigante: Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a za to bi trebali dobiti 547.500 kuna bruto ili 438.000 kuna neto.

Sva tri ugovora su međusobno vrlo slična, svi su potpisani istoga dana - 16. srpnja - a revizorske tvrtke obvezuju se 'analizirati postojeće stanje u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja'.

U ugovoru su im navedeni glavni ciljevi: 'Stjecanje uvida u zatečeno stanje, upoznavanje Vlade s osnovnim parametrima poslovanja subjekata, ukazivanje na potencijalne rizike, razumijevanje potencijalnih implikacija koje zatečeno stanje može imati na buduća proračunska razdoblja u pojedinim područjima odgovornosti koje preuzima, okvirna analiza osnovnih procesa, odlučivanja i instrumenata upravljanja.'

Dodaje se da je za javna trgovačka društva potrebno 'izraditi strategiju i okvirni koncept efikasnijeg upravljanja subjektima te posljedično, prijedlog okvirnih promjena kod subjekata, analizu instrumenata upravljanja i ukazivanja mogućih rizika'.

Svaka tvrtka, bez obzira na opseg poslova, ima rok za prikupljanje podataka, provedbu analize, izradu strategije i koncepta efikasnijeg upravljanja te predaju izvješća o utvrđenom stanju od 90 dana od dana potpisivanja ugovora. To bi značilo da bi do 15. listopada Vlada trebala znati na čemu je točno sa svakom od navedenih tvrtki i ministarstava.