LABURISTI PITAJU VLADU

'Ostvaruju li hrvatske svinje pravo na šetnju?'

06.11.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Ostvaruju li svinje na hrvatskim farmama pravo na dnevnu šetnju? Oko ove nesvakidašnje teme 'raspitivao' se kod ministra poljoprivrede Branko Vukšić, saborski zastupnik Hrvatskih laburista, stranke koja je u ovom sazivu Sabora potukla sve rekorde kad su posrijedi zastupnička pitanja upućena Vladi. Ne računajući aktualna prijepodneva tijekom kojih zastupnici usmeno postavljaju upite, laburisti su u prvih deset mjeseci Vladi uputili čak 718 pismenih pitanja. To znači da su laburistički zastupnici na drugu stranu Markova trga slali više od dva pitanja dnevno, izvještava Novi list

Upravo zbog njihove aktivnosti, broj zastupničkih pitanja poslanih vladi Zorana Milanovića višestruko premašuje broj upita koje je u istom vremenskom razdoblju dobivala prethodna vlada. Prema statistici Sabora, sve stranke u aktualnom sazivu parlamenta poslale su ukupno 863 pitanja, navodi Novi list. U lanjskoj, izbornoj godini upita je bilo svega dvjestotinjak, a godinu dana ranije Vlada je u prvih deset mjeseci morala odgovoriti na 264 pitanja.

Tko najviše piše Vladi?

Prema podacima Sabora, na drugom mjestu po broju upita upućenih pismenim putem Vladi nalaze se zastupnici HDZ-a, potom HDSSB, pa HNS, slijedi SDP, onda IDS i HSP dr. Ante Starčević te na kraju HSU i nezavisni zastupnici. Najveći broj pitanja ticao se radnih odnosa, zatim obrazovanja i znanosti, zdravstvene zaštite, zaštite prirode i okoliša, socijalne skrbi, poreza, prava branitelja i tako dalje.

Laburist Vukšić je poslao stotinjak upita, među kojima je i spomenuti o dobrobiti životinja na farmama i radu veterinarske inspekcije. 'Koliko je nadzora veterinarske inspekcije obavljeno nad muznim kravama, telićima namijenjenim za uzgoj mesa i svinjama kojima je zakonom propisana dnevna šetnja?', pitao je Vukšić, kojeg se uglavnom povezuje s medijskim, a ne poljoprivrednim temama. No među zastupnicima laburista, kako nam je objasnio, upravo je on zadužen i za poljoprivrednu problematiku.

'I kad je prošlog tjedna bio prosvjed mljekara, govorio sam o tome u ime Kluba', kaže Vukšić, dodajući da su mnoga pitanja, pa tako i ona koja se tiču poljoprivrede, laburisti prikupili od građana. Oni su u proljeće imali akciju 'pitajte Vladu', a primljene upite građana proslijedili su ministrima te potom njihove odgovore proslijedili građanima. 'Neki su građani bili nezadovoljni odgovorima ministara koji ponekad samo citiraju zakon i dva podzakonska akta, ali na to ne možemo utjecati. No ima i puno oduševljenih građana jer su mislili da će njihova pitanja završiti u košu pa su ugodno iznenađeni kada dobiju odgovor', ističe Vukšić.

Zastupnici se u svojim upitima vrlo često pozivaju upravo na pozive i pitanja građana. Primjerice, šef laburista Dragutin Lesar pitao je ministra Miranda Mrsića kad će se plaće u Hrvatskoj uskladiti s plaćama u Europskoj uniji, jer upravo to zanima velik broj građana koji se svakodnevno obraćaju njihovom Klubu zastupnika. Jedan zabrinuti stanovnik Splita tražio je pak preko zastupnika odgovor na pitanje što Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poduzima zbog moguće pojave kemijskih tragova na nebu, tzv. chemtrailsa, koji nastaju pri preletu nekih zrakoplova. A ministar Siniša Hajdaš Dončić morao se, primjerice, očitovati o mogućnosti uvođenja vinjeta na hrvatskim autocestama, ali i o vrlo konkretnom problemu mještana koji žive u selu Krković u skradinskom zaleđu koji pitaju kad će dobiti brzi internet.