new york times

Oštre kritike nakon sastanka s Putinom: Donald Trump je agent ruskih obavještajnih službi

17.07.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Nakon sastanka predsjednika SAD-a i Rusije Donalda Trumpa i Vladimira Putina širom Europe sve jače se oglašava uzbuna zbog Trumpove spremnosti da gradi odnose s Rusijom, što mnogi smatraju jasnom i neposrednom sigurnosnom opasnošću. Američki političari su također šokirani time što se predsjednik Trump odbio suglasiti sa zaključcima američkih sigurnosnih agencija da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine, rekavši da je Putin to 'snažno' porekao. Tabloidi idu toliko daleko da Trumpa nazivaju Putinovom pudlicom

Od početka vladavine predsjednik SAD-a Donald Trump na sve nove dokaze CIA-e, FBI-ja i NSA-e da je Rusija utjecala na ishod posljednjih predsjedničkih izbora u SAD-u odgovara tako što napada bivšeg predsjednika Baracka Obamu ili demokrate jer su preslabi, a nikad predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog njegova nevjerojatnog kibernetičkog udara na američki demokratski proces, piše kolumnist New York Timesa Thomas Friedman u tekstu 'Trump i Putin protiv Amerike'.

Takvo ponašanje američkog predsjednika toliko je perverzno i potpuno suprotno američkim interesima i vrijednostima, što vodi samo do jednog zaključka: Donald Trump je ili agent ruskih obavještajnih službi ili ga zaista uživa izigravati na televiziji, navodi autor.

'Sve što se dogodilo u Helsinkiju samo potkrepljuje taj zaključak. Moji Amerikanci, mi smo u nevolji i moramo donijeti neke teške odluke danas. Ovo je bio povijesni trenutak čitave povijesti Sjedinjenih Država', navodi Friedman i dodaje:

'Postoje ogromni dokazi da je naš predsjednik, prvi put u našoj povijesti, namjerno ili zbog svoje nemarnosti ili zbog vlastite uvrnute osobnosti, svojim izdajničkim ponašanjem prekršio prisegu da 'čuva, štiti i brani Ustav Sjedinjenih Država'… Trump je pogazio tu prisegu danas, a republikanci više ne mogu bježati i kriti se od te činjenice. Svakom republikanskom predstavniku bit će - i trebalo bi biti – postavljeno pitanje u izbornoj utrci: jeste li uz Trumpa i Putina ili ste s CIA-om, FBI-jem i NSA-om?'

'Nisam pobornik teorija zavjere, ali ne mogu se ne zapitati je li prva stvar koju je Trump rekao Putinu na njihovom privatnom sastanku u Helsinkiju, prije nego što su ušli njihovi pomoćnici, zapravo bila: 'Vladimire, mi smo još uvijek dobri, zar ne? Ti i ja, još uvijek smo dobri?'', kaže Friedman.

A Putin mu je odgovorio, navodi autor: 'Donalde, nemaš se zbog čega brinuti. Samo budi to što jesi. Još uvijek smo dobri.'

  • +14
Putin je Trumpu poklonio loptu kojom se igralo finale Svjetskog nogometnog prvenstva, u kojem su se sučelile Francuska i Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Washington Post je na naslovnoj stranici objavio da Trump 'reklamira' Putinovo moćno negiranje, kao i da je Putinu poklonio diplomatski trijumf jer je odbio podržati 'kolektivni zaključak' američkih obavještajnih agencija o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

Ruska Rosijskaja gazeta navela je da su odnosi sa SAD-om unaprijeđeni i da se 'prijatelji ne bi trebali svađati s prijateljima', kao i da je sastanak dvojice vođa rezultirao 'promjenom mnogih stvari na bolje'.

Poslije sastanka predsjednika Rusije i SAD-a svima je jasno da riječi Donalda Trumpa da želi bolje odnose s Rusijom nisu nikakva igra, mada je on preuzeo ogroman politički rizik i već je izložen histeričnim napadima vašingtonskog establišmenta, ocjena je eksperata s kojima je razgovarao ruski Sputnjik.