traži odgovore od dorh-a

Ostojić: Lozančić je kolateralna žrtva. Kako predsjednica može nekog optuživati, a da za to ne odgovara?

14.02.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić još uvijek čeka odgovor DORH-a oko okolnosti smjene Dragana Lozančića s čela SOA-e, o čemu je tijekom kampanje progovorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Optužbe koje je iznijela, smatra Ostojić, DORH treba provjeriti pa i nju ispitati

Podsjetimo, Grabar-Kitarović je na jednoj od debata usred kampanje Lozančića prozvala da 'nije poštivao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za RH, već je zavlačio mjesecima', opravdavajući time njegovu smjenu.

Ostojić je novinarima u Saboru pojasnio da je odgovore od institucija tražio još kada je u prvoj debati govorila o 'korupciji u SOA-i', međutim da su mu tada institucije odgovorile da o tome 'nemaju saznanja'.

Nakon što je predsjednica kasnije spomenula razloge za smjenu Lozančića, Ostojić je ponovno od DORH-a zatražio odgovor na pitanje jesu li pokrenuli izvide protiv Lozančića i postoje li kaznene prijave protiv njega, na što su mu odgovorili da nisu pokrenuli postupak.

'Ne sugeriram što trebaju napraviti, ali je važno da ova zemlja zna zašto je otišao. Mislim da je važno da DORH to raščisti. Mislim da DORH bježi od odgovornosti da tako nešto napravi. Postoji linija manjeg otpora za mnoge stvari, mislim da je to čisto nezamjeranje', kazao je Ostojić.

Trebalo bi raščistiti pogotovo jer će Loznačić postati savjetnikom novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića. Upitan hoće li mu ta situacija s njegovom smjenom biti teret pri imenovanju, Ostojić je kazao: 'Protiv njega nikad nije podignuta kaznena prijava, nema nikakvih prepreka za imenovanje. Neka se raščisti kako može jedna osoba koja je predsjednica nekog optuživati i da za to ne odgovara. Lozančić je tu kolateralna žrtva', kazao je Ostojić.

Zamjerio je Mostu što sada govori da slučaj treba raščistiti, a tada kada je došlo do smjene nije ih zanimalo.

Čelnik Mosta Božo Petrov, koji je tada bio potpredsjednik Vlade, kaže da su o tome trebali brinuti oni koji su za to bili zaduženi poput predsjednika Vlade. Upitan danas treba li DORH raščistiti slučaj, Petrov odgovara općenito.

'DORH reba biti neovisno tijelo koje treba postupati u skladu sa svojim dužnostima pa se nadam da će tako i postupati u ovom slučaju, kao i u svim drugima. A što se tiče Lozančića, ja tada nisam ulazio u samu srž oko čega su se prepirali. Mene je zabrinjavao način na koji je prva osoba u našoj sigurnosnoj službi trebala završiti na ulici. Za mene je to neprihvatljivo. Naravno da se treba razjasniti i treba se znati uvijek što se dogodilo i tko je što radio. To uvijek zagovaram', kazao je Petrov.