HDZ-OVA LOGIKA

'Ostavka samo ako je medijski pritisak prejak'

09.12.2009 u 01:35

Bionic
Reading

Vapaji oporbe i dijela javnosti za smjenu ministara Damira Polančeca i Božidara Kalmete zasad su rezultirali samo jednom ostavkom. O Kalmetinoj sudbini saborski će zastupnici odlučivati najvjerojatnije u petak, no možda ne bi bilo loše da pritom bace oko i u svoje redove

Već u ponedjeljak zagrebački bi Županijski sud trebao raspravljati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg ministra obrane i aktualnog saborskog zastupnika Berislava Rončevića u aferi kamioni, no istovremeno su ga počele sustizati i nove optužbe. Ovaj put, kako piše Jutarnji, Rončevića i njegovog 'kompanjona' Ivu Bačića USKOK navodno tereti zbog pet milijuna dolara teške muljaže pri kupovini ruskih helikoptera.

Berislav Rončević i Ivo Bačić

Povodeći se primjerom Polančeca koji je iz Banskih dvora izletio zbog samog povezivanja njegovog imena s aferom Podravka, puno teže afere vezane uz Rončevića trebale bi biti dovoljan razlog i da bivši ministar obrane izleti iz saborskih klupa. No takav film, prema mišljenju nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara, čini se, nećemo tako skoro gledati. 'Kad su ministri u pitanju, onda je njihovo razrješenje u ovlasti Sabora. Saborski mandat je neobveziv, dakle, s moralnog aspekta samo zastupnik osobno može odlučiti što će s njim napraviti. Samo pokretanje istrage, vođenje istrage, pa čak i sudbeni postupak teško mogu biti osnova za gubitak mandata jer bismo time otvorili Pandorinu kutiju. To, naravno, ne znači da se tako nešto ne treba mijenjati', rekao nam je Lesar

O eventualnom oduzimanju mandata jasan je i Zakon o izborima zastupnika za Sabor u kojem stoji da zastupniku mandat prije vremena može prestati samo u slučaju smrti, pravomoćne sudske presude kojom gubi poslovnu sposobnost ili završi u zatvoru na dulje od pola godine ili, u krajnjem slučaju, ako se zastupnik sam odluči na ostavku.

Upravo bi se ovaj zadnji uvjet trenutno mogao primijeniti na Rončevića, ako se on eventualno odluči na ostavku iz moralnih razloga. Po pitanju morala HNS-ov Goran Beus Richembergh nije pretjerano optimističan. 'Budemo li se oslanjali na moral i budu li moral, ne daj Bože, procjenjivali političari koji se na ovaj način bave prljavštinama, onda nećemo daleko dospjeti. Svi oni vrište da su moralni, ali kako kaže šala – niste još nikoga mogli sresti u zatvoru tko za sebe nije tvrdio da je nevin. Treba uspostaviti jasne kriterije i jasna pravila igre, pa neka netko tada vrišti koliko god hoće da je moralan, ali ako je u situaciji gdje je u sukobu sa zakonom, gdje je pod progonom ili gdje ima zapriječenu visoku kaznu, ne može funkcionirati kao saborski zastupnik', jasan je Richembergh

U obranu Rončevića ipak je stao HDZ-ov Krunoslav Markovinović, koji ne vjeruje da će se bivšem ministru u slučaju kamioni uspjeti išta dokazati. 'Mislim da je ta situacija čista jer se zapravo čeka smjena predsjednika Mesića koji je ipak radio najveći pritisak u tom cijelom slučaju. S druge strane, što se tiče ostavki, mislim da je u redu da netko da ostavku ako ne može podnijeti medijski pritisak, no ako može, ne bi trebao davati ostavku', poručuje Markovinović.

Dok po pitanju Rončevićeve ostavke sabornici s kojima smo razgovarali očito ne žele previše pikati, sasvim je druga priča s još uvijek aktualnim saborskim zastupnikom Branimirom Glavašem koji je, igrom slučaja, osoba ponajviše zaslužna za početak Rončevićeve političke karijere. Iako Glavaš u Hrvatskoj, pa tako i u Saboru nije viđen od svibnja, kada je zbog ratnog zločina nepravomoćno zaradio 10 godina robije, takozvani 'gospodar života i smrti u Osijeku' i dalje uredno prima saborsku plaću od 24 tisuće kuna.

Branimir Glavaš

U Glavaševom slučaju, kažu zastupnici, ostavka bi bila itekako dobrodošla. 'Po meni, osoba koja bježi od hrvatskog pravosuđa i napusti teritorij države ne bi smjela zadržati mandat', jasan je Lesar. Slično razmišljaju i HDZ-ov Markovinović te HNS-ov Beus. 'Činjenica je da je u postojećim zakonima koji reguliraju prava i obveze saborskih zastupnika očito jedna velika rupa koja dozvoljava da nam se netko iz susjedne države belji, smije i pravi od nas budale, a ovdje dobiva sve beneficije i plaće kao svi drugi saborski zastupnici. Očito je da se u trebati poduzeti nešto da se zakon promijeni i da se utvrde one situacije u kojima netko privremeno ili trajno netko može izgubiti status zastupnika. Ovakvi slučajevi i neodgovorne kolege koje se skrivaju iza ove institucije trenutno ne doprinose ugledu, nego srozavanju Sabora', zaključio je Beus.