REVIZORICA ŠIMA KRASIĆ

Osoba za prikrivanje, a ne otkrivanje kriminala

  • Autor: Ivana Erceg
  • Zadnja izmjena 17.04.2009 16:10
  • Objavljeno 17.04.2009 u 15:35
Šima Krasić u Saboru

Šima Krasić u Saboru

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Prilikom raspetljavanja afere 'kamioni' zbog koje se istražuje rad bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića otkriveno je da je u zataškavanju korupcije u MORH-u veliku ulogu odigrala glavna državna revizorica Šima Krasić. Od utemeljenja Ureda za reviziju Krasić je na njegovom čelu, a kroz njezine revizorske naočale prošle su gotovo sve privatizacijske i druge nezakonitosti, no ona je svoj rad limitirala na puke kroničarske zapise, pa su najveće pretvorbene afere završile u zastari. Iako bi nabavka kamiona trebala motivirati USKOK i krim-policiju da se pozabave nesavjesnim radom državne revizorice, na temelju njihovog dosadašnjeg rada i (ne)odlučnosti u borbi protiv korupcije najvjerojatnije se neće dogoditi ništa

Naime, na odgovornost Šime Krasić u opstrukciji istrage upozorilo je upravo Državno odvjetništvo, koje ju je prozvalo da nije govorila istinu kad je izjavila da ih je o nalazima svog ureda na vrijeme obavijestila te da im je o tom slučaju dala cjelovitu informaciju.

Umjesto cjelovitog izvješća, Krasić je DORH-u poslala skraćeno izvješće u kojem nije bilo ni riječi o mogućim zloporabama i kojim je kao alibijem cijelo vrijeme mahao ministar Rončević i njegovi suradnici. Revizorica Krasić je tek nakon intervencije poslala je DORH-u prošireni dokument sa svim spornim radnjama pri ugovaranju i kupnji kamiona.

Krasićkin stav da Državni ured za reviziju nije dužan zatražiti pokretanje istrage u spornim slučajevima sigurno je razlog njezine dugovječnosti na čelu tog ureda. Budući da nije talasala odgovarala je svim političkim opcijama, pa je nitko nije ni upozoravao da takvo njezino ponašanje predstavlja kazneno djelo.

Naime, prema Zakonu o kaznenom postupku sva tijela državne vlasti i sve pravne osobe dužne su prijaviti kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, bilo da su o istima obaviješteni ili su sami za njih saznali. A Državni ured za reviziju je organ državne vlasti, pa je Šima Krasnić bila obvezna upozoriti Državno odvjetništvo na sumnjive radnje koje je otkrila u svom revizorskom poslu.

Dragan Matić / Cropix

Dragan Matić / Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Tim o kojem sanja svaka politička opcija

'Državni je zavod za reviziju, prema izvješćima, više skrivao nego otkrivao. Radili su najminimalniji dio posla koji su prema zakonu morali raditi. Izvješća o pretvorbi su gotovo neupotrebljiva, jer nisu obrađene dvije stvari ključne za razumijevanje tajkunske privatizacije, a to su menadžerski krediti i financijski tokovi novca. Bez toga se nije mogao procesuirati kriminal u pretvorbi', kazao je Darko Petričić, autor knjige 'Kriminal u hrvatskoj pretvorbi', za koju je poražavajuće podatke prikupljao čak deset godina.

Petričić se šokirao Krasićkinim odabirom prvih stotinu slučajeva revizije pretvorbe i privatizacije jer među njima nisu istražene najveće afere, u kojima su kupovane i nestajale tvrtke vrijedne stotinu i više milijuna dolara. 'Mislim da je Šima Krasić tom revizijom odigrala i za HDZ, ali i za interese pojedinaca iz koalicijske vlasti 2000-2003', kazao je.

Šima Krasić je revizorica po mjeri svake politike jer u petnaest godina predsjedanja Uredom za reviziju iz te važne institucije nisu došli nikakvi materijali ili poticaji Državnom odvjetništvu da istraži nezakonitosti i korupciju', tvrdi Petričić.

Činjenica da je Krasićku zbog afere 'kamioni' prozvalo Državno odvjetništvo za Petričića ne znači da će njezin rad doći pod lupu pravosudnih istražnih organa, posebno jer je na čelu Odvjetništva Mladen Bajić koji je, kaže Petričić, kao i Krasićka, idealan za sve političke opcije.

'To da DORH proziva Ured za reviziju, policiju ili sudbenu vlast, nije ništa novo. Ta prepucavanja su uobičajena među tim institucijama jer prebacivanjem odgovornosti prikrivaju svoj nerad. Iz tog vrzinog kola prebacivanja odgovornosti - koje iscrpljuje javnost dok ne izgubi interes za aferu - ne može se izaći, odnosno teško će neka velika korupcijska afera rezultirati kvalitetnom istragom ili presudom. Takva situacija će biti sve dok su na čelu važnih institucija kao što je DORH, Ured za reviziju i Porezna uprava osobe koje - kako bi se održale na svojim položajima - rade na minimumu svojih zakonskih ovlasti', ocijenio je Petričić.

Šimu Krasić Sabor je u travnju 1994. imenovao prvom državnom revizoricom, a u travnju 2002. ponovno je imenovana glavnim državnim revizorom na mandat od osam godina.

Krasić, rodom iz Čitluka (mjestašce nedaleko Mostara u BiH), diplomirana je ekonomistica, prije je radila u HDZ-ovoj administraciji Zagreba gdje je rukovodila financijskom i poreznom službom, a bila je uključena i u kreiranje poreznog sustava u Hrvatskoj.

Prema podacima iz imovinske kartice, državna revizorica živi na Bukovcu, a zajedno sa suprugom, koji je u mirovini, posjeduje dva stana, od 110 i 65 kvadrata, kuću od 200 kvadrata u Dramlju pored Crikvenice te dva poljoprivredna zemljišta. Jutarnji list je objavio da su Krasićevi lani Gradu Zagrebu zbog izgradnje ulice za 217 tisuća kuna prodali 15.000 četvornih metara oranice u Brestju. Šima Krasić posjeduje i 22 dionice Ine te 63 dionice T-HT-a.

Prema Petričićevim saznanjima, Krasić nikad nije direktno sudjelovala ni u kakvim malverzacijama, ali se njezinu bližnju rodbinu povezivalo s nekim nezakonitim preuzimanjima tvrtki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi