dietrich mateschitz

Osnivač Red Bulla prije smrti zaposlenicima navodno darovao nekoliko milijuna eura

07.11.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Osnivač Red Bulla Dietrich Mateschitz prije smrti je navodno iznenadio 2000 svojih zaposlenika u Austriji neoporezivim bonusom u iznosu od 3000 eura

Carstvo Red Bulla koje je stvorio Dietrich Mateschitz procjenjuje se na više od 50 milijardi dolara, a gotovo polovica pripadala je njemu. Zaposlenici tvrtke u Austriji prije Mateschitzove smrti dobili su djelić te imovine. Naime više od 2000 zaposlenika tvrtke sa sjedištem u Fuschlu navodno je u listopadu osim plaće dobilo i neoporezivi bonus od 3000 eura.

Mateschitz je odlučio iznenaditi svoje zaposlenike prije nego što je preminuo, piše Salzburger Nachrichten, pozivajući se na zaposlenike tamošnjeg Red Bulla, piše Spiegel.

Iz tvrtke nisu potvrdili točan iznos bonusa, ali su rekli kako su 'iskoristili sve što se moglo prema zakonu', referirajući se na to da u Austriji, kao i u Njemačkoj, poslodavci mogu svojim zaposlenicima dodijeliti neoporezive dodatke do 3000 eura zbog naglog rasta cijena energenata i hrane. Mateschitz tako podijelio šest milijuna eura svojim zaposlenicima.

Preminuo je u listopadu nakon borbe s teškom bolesti u 79. godini života. Osnovao je Red Bull 1984. zajedno s Tajlanđaninom Chaleom Yoovidhyjem.

  • +4
Dietrich Mateschitz Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC LE FLOC H / AFP / Profimedia

Više od 13.000 zaposlenika širom svijeta sada radi za Red Bull. Osim u energetska pića, Mateschitz je ulagao i u sport. Njegova vjerojatno najpoznatija pojedinačna investicija bila je kupnja tadašnjeg Jaguarova tima Formule 1 2004. godine. Transformirao je Red Bull Racing ekipu u tim koji osvaja prvenstvo 2010. godine. Ukupno su vozači Red Bull Racinga osvojili šest naslova svjetskih prvaka - četiri sa Sebastianom Vettelom, dva s Maxom Verstappenom. Ulagao je i u druge ekstremne sportove, ali i u nogomet.

Red Bullom će ubuduće upravljati trojac Franz Watzlawick, voditelj odjela za piće, financijski direktor Alexander Kirchmayr i Oliver Mintzlaff, koji je odgovoran za projekte i investicije