na dravi

Osječanima će ljeto olakšati više od 40.000 kvadrata gradskih plaža

27.06.2018 u 21:12

Bionic
Reading

Osječani ovo ljeto mogu provesti na više od 40.000 'kvadrata' plaža u svom gradu. Toliko prostora za sunčanje očekuje ih uz Dravu na popularnoj Kopiki, Pampasu i kod Podravlja te umjetnim jezerima na Našičkom bajeru i onom u južnom dijelu grada, na Jugu II. Službene su to kupališne 'točke' na kojima će se cijelo ljeto kontrolirati kakvoća vode za kupanje. A kakva je bila proteklih sezona?

Epidemiolozi koji provode monitoring vode za kupanje od 2014. godine do ove su uzeli 154 uzorka s pet lokacija koje Osječani tijekom ljetnih mjeseci u najvećoj mjeri koriste kao svoje kupališne oaze. Prema njihovoj konačnoj ocjeni jedino je Našički bajer imao izvrsnu kakvoću dok je voda za kupanje na ostalim kupalištima bila dobra.

Rezultati monitoringa osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo iz proteklih sezona naći će se na vijećničkim klupama kako bi se utvrdila koja su to gradska kupališta te da je službena sezona kupanja na njima počela 1. lipnja, a završit će 15. rujna. U tom će vremenskom intervalu osječki epidemiolozi na njima pratiti mikrobiološke pokazatelje, crijevne enterokoke i Escherichiju coli.

Voda za kupanje kontrolira se, navodi se u gradskom izviješću, na pet kupališta. Najveće i najpopularnije je ono na Copacabani ili, kratko, Kopiki na Dravi. Plaža se ovdje prostire na 15.500 'kvadrata' i najveća je u gradu. Slijedi je potom ona na bajeru na Jugu II s 9500 četvornih metara dok se ona uz Dravu kod Podravlja preko puta osječkog Donjeg grada prostire na oko 7500 'kvadrata'. Najmanje su one na Našičkom bajeru te na Dravi kod Pampasa nedaleko mjesta gdje će 'niknuti' novi nogometni stadion i kamp NK Osijeka.

  • +7
Kontrolira se kakvoća vode za kupanje na osječkim kupalištima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Tijekom prethodnih godina rezultati analiza su bili zadovoljavajući, najčešće izvrsni do dobri, nalazi se u izviještaju kojega će na svoje klupe primiti gradski vijećnici Osijeka zajedno s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem. Kakvoća vode se, objašnjavaju epidemiolozi, kontrolira sa zdravstvenog, estetskog i tehničkog stajališta jer je zdravstvena ispravnost vode za kupanje jedan od prioriteta u sprječavanju bolesti koje se prenose vodom. Prema aktualnim hrvatskim propisima, ako na nekoj plaži voda za kupanje pet godina zaredom bude ocijenjena kao nezadovoljavajuća, Ministarstvo će na njemu proglasiti trajnu zabranu kupanja. No, niti jedna osječka mjerna postaja pet godina zaredom nije 'zaradila' negativnu ocjenu.