'zeleno svjetlo'

Osječani u očekivanju najezde komaraca, Vrkić moli da se 'podignu' avioni

08.06.2018 u 15:15

Bionic
Reading

Osječani bi mogli predahnuti, ako Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo da 'zeleno svjetlo' za avionsko zaprašivanje komaraca. Građane će to koštati milijun kuna, a ako 'puhne' vjetar iz Baranje, vratit će se i komarci

'Poštovani sugrađani, obavješćujem vas da sam dao nalog Vetamu da izvrše avionsko zaprašivanje nad Gradom Osijekom. Trenutno očekujemo suglasnost i vjerujem da ćemo, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, narednih dana na ovaj način zaprašivati komarce nad Osijekom', objavio je putem svojeg Facebooka osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Čelnik Osijeka 'zeleno svjetlo' dao je Veterinarskoj stanici Vetam, Cosmosolu, Asanatoru i Sanitaciji koji čine Zajednicu izvoditelja, tvrtkama koje s gradom imaju sklopljen ugovor o pružanju usluga o tretiranju komaraca. Oni su ga, pak, proslijedili Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo tražeći dopuštenje za podizanje aviona za tretiranje komaraca iz zraka na visini ispod 100 metara na naseljenom gradskom području.

'Istovremeno ćemo u petak, subotu i nedjelju zaprašivati komarce nad zelenim pojasom uz Grad Osijek (na lijevoj obali Drave s baranjske strane) te napraviti koridor da zaštitimo Grad Osijek od najezde koja dolazi upravo s tog područja. Sve to činim zbog toga što je najezda komaraca prava elementarna nepogoda za naše sugrađane i, s obzirom da dosadašnja zaprašivanja toga područja (8 tretmana) nisu dovoljna, dižemo avion u zrak te, ukoliko dobijemo tu suglasnost, odradit ćemo sve što je moguće da bi zaštitili građane', poručio je Osječanima Vrkić.

Napomenuo je kako će ovo zaprašivanje građane koštati milijun kuna, ali će mu biti 'izrazito žao, ako dva ili tri dana nakon navedenih tretmana puhne vjetar iz Baranje', pa se komarci vrate.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic