OSIJEK TO GOO

Građanski odgoj nakon Rijeke stiže i u osječke škole, otkrivamo detalje

26.06.2018 u 17:09

Bionic
Reading

Od jeseni u osječke osnovne škole stiže Građanski odgoj i obrazovanje. Početkom rujna odabrat će se i pet škola u kojima će se tijekom školske godine 35 sati učiti o nenasilju, toleranciji i solidarnosti, prihvaćanju različitosti te poštivanju ljudskih prava. Osječane će ovaj pilot projekt koštati 100.000 kuna

'Duboko se nadam da će i drugi hrvatski gradovi slijediti ovaj riječki primjer i ponuditi slične modele u okviru odgoja i obrazovanja svojim mladim ljudima, imajući na umu izgradnju boljeg društva', napisao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na početku učeničkog priručnika kojega su izdali za Građanski odgoj i obrazovanje 'Učenik građanin', a kojega će od jeseni koristiti i osječki učenici.

Tako će učenike osječkih petih i šestih razreda u novoj školskoj godini dočekati novi predmet - Građanski odgoj i obrazovanje. Program su preuzeli od Riječana koji su s tim započeli prošle jeseni. Pilot projekt popularno nazvan 'Osijek to GOO' provodit će se u pet osnovnih škola koje će se odabrati početkom rujna. U njima će se tijekom školske godine kroz 35 sati kao izvannastavna aktivnost slušati građanski odgoj.

'Grad je s četiri organizacije civilnog društva prošloga prosinca kreirao uputnik kako bi ispitali mišljenja o dosadašnjoj provedbi Građanskog odgoja i postoji li potreba za njim. Upitnik je poslan u svih 20 osječkih osnovnih škola, a popunilo ga je njih 17. Od toga je jedanaest škola izrazilo interes za Građanskim odgojem kao izvannastavnom aktivnošću, ali su naglasile kako im je potrebna dodatna edukacija nastavnika kao i jasan plan i program', odgovorila je tportalu zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš.

Osječane će ovaj projekt koštati sto tisuća kuna. Od Riječana, s kojima su ovoga proljeća potpisali i Sporazum o suradnji, će za učenike preuzeti priručnik 'Učenik građanin'. Zainteresirani nastavnici prethodno će proći edukaciju koju će organizirati i koordinirati osječke udruge Dokkica, Nansen dijalog centar, Volonterski centar Osijek i Breza. Oni će za početak proći sedam modula, objašnjava se u informaciji koju Gradskom vijeću podnosi gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, a koja će dočekati vijećnike na idućoj sjednici, kako bi ojačali svoje kompetencije. S njima će raditi predavači iz različitih sektora, ali i stručnjaci te praktičari s višegodišnjim iskustvom, objašnjava se, u razvoju demokracije i civilnog društva.

  • +19
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kroz sedam modula nastavnici će proći uvod u demokraciju i političku pismenost zbog razumijevanja i analiziranja suvremenih političkih procesa kako na lokalnoj tako na nacionalnoj, ali i globalnoj razini, govorit će o ljudskim pravima kako bi učenike potaknuli na kritičko promišljanje dok će kroz interkulturalnost i izgradnju odnosa u razredu, školi i zajednici raditi na poboljšanju komunikacijskih vještina, prevenciji sukoba, prihvaćanju različitosti te suzbijanju predrasuda i diksriminaciji.

'Provedba Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti planirana je za školsku godinu 2018. – 2019., a eksperimentalno će se provoditi u pet osječkih škola za učenike petih razreda po jedan sat tjedno. Nakon što nastavnici prođu sedam modula edukacije, one škole koje budu imale najveći interes te prostorne i ljudske kapacitete uvest će Građanski odgoj. Odabir nastavnika obavit će se prema njihovoj motivaciji i dosadašnjem iskustvu, ali i tehničkim odnosno prostornim mogućnostima škola', dodala je Gamoš.

Na Građanskom odgoju učit će se i o medijskoj pismenosti kako bi se stekao uvid u način funkcioniranja medija kao i razvoj kritičkog odnosa prema objavljenim sadržajima. Nastavnici će proći i modul o održivom razvoju zajednice i globalnom obrazovanju te financijskoj pismenosti i filantropiji.