SANACIJA FILIPOVICE

Osječani mogu dobiti 100 posto sredstava za odlagalište

Mihael Zmajlović Ivica Vrkić

Mihael Zmajlović Ivica Vrkić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću uputio je danas poziv za dostavu dokumentacije za sanaciju odlagališta otpada Filipovica

'Od ulaska Hrvatske u punopravno članstvu EU-a, ministarstvo je nadležno za odobravanje projekata gospodarenja otpadom za financiranje iz strukturnih fondova do iznosa od 85%. S pripremom dokumentacije najdalje je odmaknuo Osijek te je za prvi takav projekt upućen poziv za prijavu upravo za sanaciju odlagališta Filipovica. Projekt je vrijedan više od 9,5 milijuna kuna, i ukoliko projektna dokumentacija zadovolji tražene kriterije, iz europskih fondova može se osigurati čak 85 posto nepovratnih sredstava, a ostatak iz Fonda za zaštitu okoliša', izjavio je Zmajlović.

Projekt sanacije odlagališta otpada Filipovica vrijedan je nešto više od 9,5 milijuna kuna. Zadovoljava kriterije za financiranje sredstvima iz europskih fondova putem Operativnog programa Zaštita okoliša za razdoblje 2007. - 2013. ako projektna dokumentacija pokaže njegovu relevantnost, financijsko-ekonomsku opravdanost i ostale zadane kriterije.

Iz europskih fondova može se osigurati 85 posto iznosa, odnosno 8,1 milijuna kuna. Ostatak sredstava u iznosu od 1,4 milijuna kuna, u slučaju prihvaćanja dokumentacije, osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Početak radova moguć je do kraja 2014., slučaju čega bi odlagalište Filipovica moglo biti sanirano i zatvoreno u 2016., priopćili su iz resornog Ministarstva.

Odlagalište otpada Filipovica udaljeno je tek oko dva kilometra od centra grada Osijeka, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se stambeno naselje. Na toj lokaciji otpad se odlagao za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, a procjenjuje se da je odloženo oko 55.000 tona komunalnog i industrijskog otpada.

'Sanacija odlagališta značajno će doprinijeti zaštiti okoliša i podizanju kvalitete života stanovnika grada Osijeka. Drago mi je da u ministarstvu okoliša prepoznat naš rad na pripremi projekta i da smo prvi kojima je upućen poziv za dostavu dokumentacije. Vjerujemo da smo se jako dobro pripremili, zadovoljavamo sve kriterije i time što ćemo osigurati 100% sredstava iz europskog i nacionalnog fonda, građane Osijeka ova sanacija neće stajati ni kune', istaknuo je gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić.

Kroz Operativni program Zaštita okoliša za razdoblje 2007. - 2013. za prioritetne infrastrukturne projekte u području gospodarenja otpadom i upravljanje vodama iz europskih fondova ukupno je osigurano 2,1 milijardi kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!