ZA 750 OBITELJI

Osijek dobiva socijalnu samoposlugu

31.12.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Osječka humanitarna udruga 'Rijeka ljubavi' i osječka Gradska uprava pokrenuli su projekt socijalne samoposluge, koja bi od travnja iduće godine trebala pomagati u opskrbljivanju socijalno ugroženih kategorija građana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Dogradonačelnik Vladimir Ham izvijestio je kako je iz Europskog socijalnog fonda za taj projekt odobreno oko 200 tisuća kuna, što će pokriti troškove edukaciju za rad u samoposluzi, grad je osigurao prostor za njezino djelovanje, a roba će se nabavljati iz donacija.

Najavio je da će gradska uprava izraditi sustav socijalnih iskaznica, koje će u prvoj fazi biti identifikacija osoba s pravom na korištenje socijalne samoposluge, ali će dugoročno vjerojatno poslužiti i za druge usluge iz gradskog socijalnog programa.

Projekt će imati visoki stupanj održivosti jer je dobro promišljen i pripremljen, a jamstvo za to je i dosadašnje humanitarno djelovanje udruge 'Rijeka ljubavi', rekao je Ham.

Predsjednica te udruge Štefica Čučak kazala je kako više od tri godine različitim projektima pomažu u povećanju kvalitete života sugrađana. Kazala je kako će uz djelatnike u radu samopoosluge sudjelovati i volonteri.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić kazao je kako je svrha samoposluge omogućiti građanima u potrebi da jednom mjesečno bez plaćanja, preuzmu paket, koji će sadržavati ono što je obitelji potrebno za mjesec dana.

Dodao je kako za sada u Osijeku ima 750 obitelji sa statusom koji omogućava korištenje socijalne samoposluge, ali će ostaviti i mogućnost privremenog korištenja samoposluge za obitelji u socijalno-materijalnim poteškoćama ali ne ispunjavaju uvjete po Zakonu o socijalnoj skrbi.