KRIZA VLADE

Orešković i Petrov u Vladi, što kažu na HDZ-ovo 'preslagivanje'?

09.06.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Na Markov trg u Banske dvore pristigli su gotovo svi akteri aktualne političke krize vlasti, međutim novinari nisu mogli razmijeniti ni riječ s premijerom Tihomirom Oreškovićom niti potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom, šefom Mosta, kako bi saznali što imaju reći nakon što je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, doduše bez dokaza, ustvrdio da će HDZ preslagivanjem u Saboru doći do nove većine i rekonstrukcije Vlade, a nakon što je jučer prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko otvorio mogućnost da će ipak odstupiti, ali samo ako i Orešković i Petrov odu iz Vlade

Orešković je, kako su zabilježile kamere N1 televizije, na posao stigao oko devet sati automobilom kroz ulaz za vozila pa novinari nisu ni mogli do njega, a izjave nije davao ni Petrov, stigavši odmah nakon premijera, no kasnije je izašao i vratio se ušavši u Vladu na stražnji ulaz nekako baš nakon što je HDZ održao svoju konferenciju za medije.

Javnost, naime, čeka što će Orešković i Petrov reći nakon što je HDZ ustvrdio da ima dovoljno ruku za preslagivanje, a nakon što je Karamarko jučer iznio novu ponudu na stol. Petrov bi se javnosti trebao obratiti oko 15 sati, a u međuvremenu je u zgradu Vlade došlo i nekoliko Mostovih saborskih zastupnika.

Karamarka pak u zgradi Vlade, po običaju, baš i ne očekuju, tim više jer je zaokupljen previranjima u vlastitoj stranci nakon što je HDZ pokrenuo opoziv premijera Oreškovića, što je potez u koji više članstvo stranke nije sigurno.

Karamarko se u opoziv Oreškovića, kojega je upravo HDZ uz pomoć Mosta otkrio javnosti i postavio za premijera, podsjetimo, upustio nakon što je Orešković prošloga petka zatražio ostavke Karamarka i Petrova. Premda je gotovo rezolutno odbijao mogućnost da odstupi, Karamarko je, nakon što je jučer Petrov kazao da će Most biti za nove izbore ukoliko se bude inzistiralo na rušenju Oreškovića, čime pada cijela Vlada, u poslijepodnevnim satima ipak otvorio mogućnost da odstupi, ali pritom uvjetujući da isto trebaju učiniti i Orešković i Petrov.

Most je pak nakon svega toga u sinoćnjim satima održao još jedan sastanak, no novih izjava nije bilo, naime Petrov je samo kratko poručio kako su ranije toga dana bili dovoljno jasni. HDZ je u međuvremenu krenuo licitirati imenima nekoliko ljudi koji bi mogli biti novi mandatari, pri čemu je iskočilo ime aktualnog ministra financija, koji nije član HDZ-a, Zdravka Marića, a upravo njega je nahvalio HDZ-ov saborski zastupnik Damir Krstičević u izjavi novinarimau Saboru, u kojem je sjednica i danas započela stankama

431804,431822,431819,431825