privlači pozornost

Orban opet trola: Stranka mu bojkotirala sjednicu o primanju Švedske u NATO

05.02.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Mađarski parlament okupio se u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici na zahtjev oporbe kako bi na dnevni red upisao pristupanje Švedske u NATO, no vladajuća stranka planirala je bojkotirati sjednicu

Nakon što je Turska u siječnju ratificirala pristupanje Švedske u NATO, Mađarska je posljednja zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza koja to još nije učinila.

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban odgađa to "iz osobne taštine", ocijenila je zastupnica najveće oporbene stranke, Demokratske koalicije, Agnes Vadai za AFP.

"Želi biti na stranim naslovnicama i istodobno uputiti gestu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu potkopavajući jedinstvo NATO-a i EU-a", ocijenila je, dodajući da time dovodi u opasnost "nacionalnu sigurnost Mađarske".

Mađarska, koja je jedina u EU-u sačuvala bliske veze s Kremljom, načelno podržava švedsku kandidaturu za NATO, ali već mjesecima odugovlači s ratifikacijom.

Američki veleposlanik u Budimpešti i još nekoliko ambasadora iz zemalja NATO-a nazočni su sjednici, što je vrsta pritiska na Budimpeštu da ratificira švedski zahtjev, ocjenjuje Reuters.

Veleposlanici nisu ništa komentirali pri ulasku u zgradu mađarskog parlamenta.

SAD je već u petak pozvao na red Mađarsku. "Premijer Orban obećao je to učiniti 'prvom prilikom'. Sjednica u ponedjeljak je jedna takva prilika", priopćilo je u petak američko veleposlanstvo.

No, Orban prvo čeka posjet švedskog kolege kojeg je pozvao u Mađarsku kako bi obnovio "povjerenje" nakon, kako tvrdi, višegodišnjeg "ocrnjivanja" mađarske vlade.

Ulf Kristersson je prihvatio poziv, ali odbija ideju "pregovora" i "zahtjeva" u pogledu kandidature za NATO.

"Ako je to Šveđanima važno, njihov premijer će nesumnjivo doći u Budimpeštu", priopćio je Orbanov Fidesz.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli je tjedan, u videu objavljenom na X-u, ocijenio da bi Kristersson trebao posjetiti Mađarsku prije ratifikacije, kao što je posjetio i Tursku.

Mađarski parlament zasjeda ponovno redovito od 26. veljače i ratifikacija bi se mogla brzo provesti jednom kada je Orban odobri, naglašava agencija France presse.