vojne snage

Mađarski general Sticz preuzeo zapovjedništvo nad EUFOR-om u BiH

31.01.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Mađarski general Laszlo Sticz preuzeo je u srijedu zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR), a na toj je dužnosti naslijedio austrijskog generala Helmuta Habermayera

Ceremoniji primopredaje zapovjedništva u bazi EUFOR-a kod Sarajevu nazočio je i general Hubert Cottereau, vrhovni zapovjednik operacije Althea, koji tu dužnost obavlja iz sjedišta u Belgiji.

General Sticz kazao je kako će u cijelosti biti posvećen misiji EUFOR-a, koji je zbog povećanih sigurnosnih izazova ojačan od prošle godine.

"Odlučan sam nastaviti tamo gdje su moji prethodnici stali", kazao je Sticz kazavši kako je uvjeren u sigurnu budućnost BiH.

General Habermayer je na odlasku ipak upozorio na pojačane napetosti u zemlji u proteklih godinu dana, ukazujući posebice na opasnost od neodgovorne retorike političara.

General-bojnik Sticz prvi je Mađar na čelu europske vojne misije u BiH, a časnici iz te zemlje uglavnom su do sada obavljali niže zapovjedne dužnosti.

Zapovjednici EUFOR-a u proteklih desetak godina biti su austrijski generali, no vlada u Beču odlučila je od toga odustati nakon procjene kako su joj vojni kapaciteti nužni u samoj zemlji, prije svega zbog kontroliranja migrantske krize.

Odluka Budimpešte da tijelima EU ponudi preuzimanje zapovjedništva nad EUFOR-om, što je i prihvaćeno, u samoj je BiH izazvala zabrinutost kod dijela političara koji strahuju zbog bliskih veza koje mađarski premijer Viktor Orban ima s čelnikom bosanskih Srba Miloradom Dodikom, koji otvoreno zagovara secesionističku politiku.

Među takvima je i ministar obrane BiH Zukan Helez no on je te rezerve otklonio nakon susreta u Sarajevu s mađarskim ministrom obrane Kristofom Szalay-Bobrovnickim.

"Bilo je određenih problema, a evo danas mi je drago da smo i to riješili", kazao je Helez.

Sam Borovniczky istaknuo je kako Mađarska u cijelosti podupire teritorijalni integritet BiH, a da je stabilnost cijele regije prioritet za Budimpeštu.

U sastavu EUFOR-a, koji broji oko tisuću i pol pripadnika, trenutačno su vojnici iz 23 države.