USKOK U AKCIJI

Optužnica protiv načelnika Bibinja

31.05.2010 u 18:09

Bionic
Reading

USKOK je, nakon dovršene istrage, na Županijskome sudu u Splitu podigao optužnicu protiv načelnika općine Bibinja Nine Šimunića (1970.) zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, objavljeno je danas na USKOK-ovoj internetskoj stranici na kojoj su navedeni inicijali, godište te dužnost okrivljenika

Optužnica je podignuta i protiv računovodstvenog referenta A. F. (1963.) zbog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja.

Optužnica Šimunića tereti da je kao načelnik bibinjske općine 2006. godine, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, ispunio veći broj putnih naloga na svoje ime i na ime dvojice muškaraca iako na nekim putovanjima uopće nije bio, a na onima na kojima je bio zadržao je iznose veće od stvarnih troškova.

Također je odobrio isplatu po putnim nalozima za spomenutu dvojicu muškaraca iako oni na službenim putovanjima nisu bili, a zatim je, kako bi prikrio prisvajanje novca, uz putne naloge priložio šest neistinitih hotelskih računa. Na opisani način načelnik Šimunić pribavio je protupravnu imovinsku korist od 77.049,34 kuna.

Osim toga, tereti ga se da je 29. ožujka 2005. u Bibinju, protivno Uredbi Vlade RH o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti, zaključio ugovor o izvođenju radova s jednim građevinskim obrtom. Također je, tijekom 2006. godine, protivno Zakonu o javnoj nabavi, sa spomenutim obrtom nekoliko puta usmeno ugovarao izvođenje građevinskih radova.

Okrivljenik A. F. tereti se da je, kao računovodstveni referent u spomenutoj općini, tijekom 2006. godine, protivno Pravilniku o proračunskom računovodstvu, nekoliko puta knjižio uplatnice i isplatnice bez potpisa i putne naloge uz koje nisu bili priloženi obračuni troškova službenih putovanja te je tako onemogućio kontrolu poslovanja, stoji na kraju priopćenja .